Naisen terveydeksi

Pitääkö alavatsakivusta huolestua?

Sara Narva.

TYKS

Alkuun on hyvä miettiä kiputyyppiä. Onko se lievä, ja pärjäänkö levolla ja lääkkeellä? Tällöin riittää seuranta ja oireiden jatkuessa lisätutkimukset. Vai onko kyse äkillisestä toimintakykyä haittaavasta kivusta, joka vaatii kiireellistä arviota.

Kaikilla naisilla on ajoittaisia alavatsakipuja. Ne liittyvät usein normaaliin fysiologiaan kuten kuukautiskiertoon tai suolen, virtsateiden tai gynekologisiin toimintahäiriöihin. Kipuja voi heijastua alavatsalle tuki- ja liikuntaelimistä tai ylävatsalta. Noin 4/10 potilaalle akuutteihin vatsakipuihin ei löydy syytä ja vaivat paranevat itsellään.

Tärkeää on naisen oma kokemuspohja. Oman elimistön tunteminen ja oiretulkinta auttaa määrittelemään hoitokynnyksen. Pitkäaikaisissa ajoittain toistuvissa kivuissa apuna toimii oirepäiväkirja, johon kirjataan tietoja kivun ilmenemisestä, luonteesta, voimakkuudesta ja muista oireista.

Oirekuva auttaa arvioimaan kivun alkuperän ja syyn. Kuumeilu viittaa tulehdukseen. Naisen ikä vaikuttaa sairauksien kirjoon. Suolistoperäisiä akuutin kivun aiheuttajia ovat vatsatauti, umpilisäkkeen tai paksusuolen tulehdus tai suolitukos. Oireina suolentoiminnan muutokset, oksentelu ja aaltomaiset kivut. Virtsatietulehdukseen tai- kiveen liittyy pakotus, kirvely sekä tihentynyt virtsaamistarve. Lisääntymisikäisellä naisella kivut usein liittyvät kuukautiskiertoon tai raskauteen. Poikkeavina oireina vuotohäiriöt tai hajullinen valkovuoto. Päivystyksissä akuutin vatsakivun syy on noin 5 %:lla gynekologinen. Kohdunulkoisen raskauden, munasarjakystien rikkoutumisen tai kiertymisen sekä tulehdukset gynekologi pystyy arvioimaan kaikututkimuksella.

Lääkäri voi kyselemällä ja tutkimalla selvittää, mikä sairaus on kivun syynä. Täydentävinä mm. raskaus-, virtsa- ja sukupuolitautitestit, verenkuva, tulehdusarvo ja kuvantamiset. Nämä auttavat sairauden vakavuuden määrityksessä ja hoidon suunnittelussa. Tärkeää on ratkaista: vaatiiko tila sairaalahoitoa ja siellä seurantaa vai leikkaushoitoa.

Milloin sitten pitää olla huolissaan alavatsakivusta? Kun kyseessä on salamannopeasti alkanut uusi voimakas kipu laskien yleistilaa, on syytä hakeutua päivystyksellisesti lääkäriin.

Array
Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet