LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Ristiriitaista toimintaa työttömyyden hoidossa

Yllättäen kaksi merkittävää ministeriä Petteri Orpo ja Jari Lindström käänsivät katseensa pitkäaikaistyöttömiin ja ns. työttömyyden kovaan ytimeen todeten jopa 250 000 työttömän kuuluvan tähän vaikeasti työllistettävään joukkoon.

Pitkäaikaistyöttömät eivät ole pahemmin olleet tämän hallituksen mielenkiinnon kohteena eivätkä ainakaan siinä mielessä, miten heidän tilannettaan voisi auttaa. Ministeriöiden kansliapäälliköt laitettiin selvittämään kovalla kiireellä, mitä oikein voitaisiin tehdä, ja tunnustettiin myös se tosiasia, että kaikki te-toimistossa olevat työnhakijat eivät ole avoimien työmarkkinoiden vaatimassa kunnossa.

Samanaikaisesti ministereiden huolen kanssa on eduskunnan käsittelyssä kasvupalvelulain luonnos, josta on poistettu pitkäaikainen ja toimiva rahoitusmuoto, jolla on tuettu ja työllistetty pitkään työttömänä olleita ihmisiä kolmannen sektorin kautta.

Työllisyyspoliittista avustusta on ollut haettavissa parikymmentä vuotta ja työllistävät yhdistykset ovat ammattimaistuneet ja kehittäneen toimintaansa pitkäaikaistyöttömien tukemiseen ja avoimille työmarkkinoille ohjaamiseen. Yhdistykset ovat tarjonneet työpaikkoja, koulutusta, uraohjausta, osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunteita sekä välittämistä. Kilpailu hankeavustuksesta on ollut yhdistysten kesken kovaa ja tuottanut monia hyviä toimintamuotoja työttömyyden ja osattomuuden hoitoon.

Uuden kasvupalvelulain keskeisenä johtotähtenä on, että markkinat hoitavat työttömyyden. Mikään yritys ei kuitenkaan pysty tarjoamaan sellaista osaamista, tukiverkostoa ja työtehtävien kirjoa, joita yhdistykset tarjoavat pitkäaikaistyöttömille esimerkiksi Turussa.

Keskeisillä työllistävillä yhdistyksillä on Turussa vuodessa 600–700 työ- tai työkokeilupaikkaa, joissa ei tarvitse olla tuottava ja täydellinen vaan joissa ollaan valmiita ohjaamaan ja neuvomaan, tukemaan kouluttautumista, työelämän taitojen kertausta ja työelämään siirtymistä. Yhdistykset tarjoavat myös vertaistukea, monia työllistymistä tukevia ilmaisia toimintoja ja palveluita sekä kasvun mahdollisuutta usein rikkinäisille ja päähän potkituille ihmisille.

2–10 vuoden työttömyyden jälkeen työnhakija ei valitettavasti ole hoidettavissa työkuntoiseksi parin kuukauden kurssilla tai työkokeilulla firmassa, vaan välittävällä pitempiaikaisella tuella, virheitäkin hyväksyvällä ilmapiirillä ja jatkuvalla kannustuksella. Osalle työttömistä myös pitkäaikaisemmat tuetun työn ratkaisut yhdistyksissä olisivat oikeudenmukaisia esimerkiksi terveydellisistä syistä.

Kansliapäälliköiden ei siis tarvitse keksiä mitään uutta: työllisyyspoliittiset hankkeet jatkoon ja palkkatuki yhdistyksille taas käyttöön, niin tuhannet pitkäaikaistyöttömät pääsevät Suomessa palveluiden piiriin ja saavat mahdollisuuden siirtyä palkkatöihin ja rakentamaan yhdessä yhteiskuntaa. Pyörää on ihan turha keksiä uudestaan.

Teija Leppämäki

puheenjohtaja

Työ-Länsi ry

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet