Naisen terveydeksi

Kuukautiset – tabu vielä 2018?

Kirsi Joronen.

Lehdistökuva

Jumppasalin pukuhuone hikisen treenitunnin jälkeen; kaksi suihkusta tullutta naista jonottaa wc:n edessä kädessään piiloteltu kuukautissuoja. Yksi nainen liimaa suojaa alushousuihin pyyhkeen suojassa. Kuukautiset ovat luonnollinen, naisen elämässä noin 450 kertaa toistuva ja myös hyvästä terveydestä kertova kuukausittainen tapahtuma. Miksi kuukautisiin kuitenkin edelleen liittyy häpeän tunnetta, tarvetta piilolla asiaa?

Amerikkalaisessa tutkimuksessa yli puolet haastatelluista naisista oli kokenut häpeän tunteita kuukautisiinsa liittyen. Brittitutkimuksen mukaan taas yli kolmasosa naisista oli kohdannut syrjintää, kiusaamista tai epäasiallista vitsailua kuukautisiinsa liittyen. Jos kuukautisaikana esimerkiksi kipu tai voipumus vaikuttaa työtehoon tai urheilusuoritukseen, pitää siitä pystyä kertomaan avoimesti ilman häpeää. Eikä pidä hyväksyä naisen mielipiteen tai suuttumuksen vähättelyä “Ai, onko sulla menkat?” –heitolla.

Globaalisti kuukautishäpeä ja kuukautisiin liittyvät uskomukset voivat olla jopa ihmisoikeuskysymys. Afrikassa moni tyttö on jopa viidesosan kouluvuodesta pois oppitunneilta kuukautisten vuoksi, joskus tyttö jättää koulun kokonaan kesken kuukautisten alettua. Syynä tähän ovat koulujen puutteelliset saniteettitilat, sekä kuukautisiin liittyvä kiusaaminen ja syrjintä. Nepalissa naiset ajetaan perinteisesti eristyksiin perheestään erillisiin “kuukautismajoihin” kuukautisten ajaksi. Naisia on jopa menehtynyt näihin epähygieenisiin ja kylmiin hökkeleihin. Kuukautisten uskotaan edelleen eri maissa myös vaikuttavan tuhoisasti taikinan nousemiseen, kermavaahdon vispautumiseen ja jopa huonekasvien hyvinvointiin.

Aika muutokselle kuukautisiin suhtautumisessa on nyt. On tärkeää, että avoin keskustelu kuukautisista lisääntyy. Mainoksissakin kuukautissuojien tehosta voidaan kertoa jo punaisella, ei sinisellä nesteellä. Kuukautiset eivät ole häiriö elämässä, vaan siihen normaalisti kuuluva asia. Jos kuukautisten kanssa on ongelmia, vaikka kipuja tai runsasta vuotoa, niin sekin on tavallista ja vaivaan saa lääkäriltä apua. Naisen keskimääräiset 3000 kuukautisvuotopäivää päivää ovat liian iso osa elämästä tuntea häpeää tai antaa vuodon rajoittaa elämää.

Kirsi Joronen

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, joka työskentelee Aura Klinikalla ja Tyksissä.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet