Riikka PeltonenTurun seudun Seta ry:n puheenjohtaja

Syrjinnästä vapaa joukkoliikenne

Maaliskuussa uutisoitiin, että Turun seudun joukkoliikenne Föli luopuu sukupuolimerkinnästä bussikorteissaan. Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kommentoi Ylen uutisessa: "Olemme oppineet, että ehkä sukupuoli ei ole sellainen asia, jonka pitää näkyä kortilla." Hän jatkoi, että muutos voisi tulla voimaan jo kesällä. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan kesäkuussa puheet pyörrettiin ja asiaa perusteltiin esimerkiksi väärinkäytösten estämisellä ja busseissa tapahtuvan markkinoinnin suuntaamisella.

Keskustelu sukupuolimerkinnän tarpeellisuudesta lähti liikkeelle, kun Fölin lipuntarkastaja ei uskonut lasta, jonka sukupuolen hän päätteli vaatetuksen väristä. Itse olen todistanut bussissa, kuinka keskiovien kohdalle ehtineelle matkustajalle huudettiin erittäin ikävään sävyyn: 

"Hei, ootko sä mies vai nainen?" Olen kuullut muistakin tapauksista, joissa sukupuolta on tivattu kovaan ääneen koko bussin kuullen. Tuttu taas kertoi koulujen alkaessa Facebookissa valmistelevansa bussilla kouluun matkustavaa alakoululaistaan siihen, että kuski saattaa epäillä ja kysellä sukupuolta. Tämän ei todellakaan pitäisi olla tarpeellista!

Turun kaupunki oli mukana Stop - päätepysäkki syrjinnälle -kampanjassa, jossa julistettiin, että joukkoliikenne kuuluu kaikille. 

Tämä ei kuitenkaan näytä koskevan ihan kaikkia. Onko niin, että jos haluan käyttää joukkoliikennettä, en voi olla vaikkapa muunsukupuolinen? Entä jos en muuten näytä stereotyyppisesti korttiini merkityn sukupuolen edustajalta? Olenko silti tervetullut bussiin?

Perustelut sukupuolimerkinnän säilyttämiseksi eivät vakuuta. Vaikka merkintä kortin tiedoissa olisikin, on väärinkäytös silti mahdollinen noin puolelle väestöstä. Markkinoinnin suuntaamisen asettaminen ihmisten yhdenvertaisen kohtelun edelle taas kuulostaa omiin korviini täysin kestämättömältä. Julkisten palveluiden - esimerkiksi joukkoliikenteen - saavutettavuus kaikille kaupunkilaisille on ehdottomasti tärkeämpää kuin mainostajien etu.

Turun kaupunki on tietääkseni julistautumassa Syrjinnästä vapaaksi alueeksi kansainvälisenä suvaitsevaisuuden päivänä marraskuussa. 

Toivottavasti tämä näkyy jatkossa myös kaupunkimme joukkoliikenteessä!

Riikka Peltonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet