Naisen terveydeksi

Viheliäinen vatsan turvotus

Pia Suvitie.

Aura Klinikka

Vatsan turvotus on yleinen ja lähes aina vaaraton riesa. Gynekologilta kysytään usein apua ”ilmapallovatsaan”. Toisille oire on ulkonäköhaitta, mutta usein siihen liittyy myös vatsakipua ja ilmavaivoja. Somessa esitellään ”pömppömahoja” ja avuksi neuvotaan monenlaista. Mutta mitä pömpötyksestä tiedetään ja voiko sitä hoitaa?

Vatsan turvotuksen syyt ovat moninaisia ja huonosti tunnettuja. Se on yleisempää naisilla ja pahenee usein ennen kuukautisia tai hormonaalisen ehkäisyn aikana. Pömpötys liittyy lähes aina suoliston toimintaan ja ylipaino altistaa. Suolikaasun määrä ei näyttäisi olevan lisääntynyt, mutta kaasu ei etene suolessa normaaliin tapaan. Vatsakipu voi johtua suolen seinämän hermojen herkistymisestä aistimaan suolen venytys kipuna. Paksusuolen bakteerikanta voi olla häiriintynyt.

Laajoja tutkimuksia ei tarvita, jos päivän mittaan lisääntyvä vatsan turvotus häviää yön aikana. On kuitenkin hyvä poissulkea keliakia, kilpirauhasen vajaatoiminta ja laktoosi-intoleranssi. Muiden verikokeiden tai kuvantamistutkimusten tarve riippuu muista samanaikaisista vatsaoireista.

Hoito ei ole vakiintunutta ja eri konstien teho on yksilöllinen. Liikunta lisää suolen pumppaustoimintaa ja nopeuttaa suolikaasun läpikulkua. Ummetukseen voi kokeilla vaikka liukenevaa psylliumkuitua. Ns. FODMAP-dieetti tai pelkkä sokerialkoholien, laktoosin, palko- ja sipulikasvien ja kaalien välttäminen voi auttaa. Sokerialkoholeja, kuten ksylitolia, sorbitolia ja maltitolia, käytetään makeutusaineina ”sokerittomissa tuotteissa”. Probiooteista voi olla apua ja niitä kannattaa kokeilla vähintään kuukausi. Joillakin viljatuotteiden liukenemattomat kuidut voivat turvottaa. Lääkehoidot painottuvat ummetuksen hoitoon ja muutoin näyttö on vähäistä.

Mitä gynekologi etsii ja milloin pitää huolestua? Jatkuvasti lisääntyvä, ilman vuorokausivaihtelua esiintyvä vatsan turvotus edellyttää selvittelyjä. Hyvänlaatuiset kohdun myoomat tai munasarjakasvaimet voivat aiheuttaa alavatsan pullotusta. Niihin voi liittyä kipuja tai runsaat kuukautiset. Munasarjasyöpä todetaan usein levinneessä vaiheessa ja nopeasti kasvanut vatsa on tyypillinen oire. Onneksi tauti on harvinainen, elinikäinen riski on noin 1%.

Pia Suvitie

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, joka työskentelee Tyksissä ja Aura Klinikalla.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet