Turun Ydinkeskustayhdistys

Turku People & Places päivän henkilö: Jonna Sinkkonen

Tämän viikon henkilö on Gaggui Kaffelan perustaja ja yrittäjä Jonna Sinkkonen. Gaggui Kaffela on nimensä mukaisesti kahvila, jossa jokainen resepti suunnitellaan ja testataan paikan päällä itse. Kaffela sijaitsee Humalistonkadulla tunnelmallisissa tiloissa, aivan rautatieaseman läheisyydessä. Istumme Jonnan kanssa hiljaiseen nurkkapöytään, koska kahvila on tapansa mukaan täynnä ihmisiä ja iloista puheensorinaa.

 

Aloitetaan yrittäjyystaustasi, onko sinulla sitä Gaggui Kaffelan lisäksi?

- Ennen tätä kahvilaa ei periaatteessa ole yrittäjyystaustaa, ellei väitöskirjan tekemistä lasketa siksi. Olen koulutukseltani biologi ja tein yliopistolle syöpätutkimusta ennen kuin lähdin tähän kahvilatoimintaan, ja väitöskirjan pyörityshän on oikeastaan kuin pienen yrityksen pyörittämistä. Ei ole työnantajaa, haet itse rahoituksen, suunnittelet itse omat työpäivät ja aikataulut. Joko sinä itse viet sitä eteenpäin tai kukaan muu ei vie sitä eteenpäin, mutta ”oikeaa” yrittäjyystaustaa ei ole ennen tätä.

Kertoisitko Gaggui Kaffelan taustasta?

- En ole ollut pienestä pitäen mikään leipuri ihminen, enkä ollut kotitaloustunneilla erityisen hyvä. Lukiossa ajattelin, että haluan tietää tästä maailmasta vähän enemmän, joten aloin opiskelemaan biologiaa Turun yliopistossa. Ajauduin sitten tekemään syöpätutkimusta ja aika pian huomasin, ettei se anna minulle sellaisia asioita mitä haluan. Onnistumisentunteet olivat aika pieniä.

Tietyt valinnat elämässä johti sitten siihen, että ajauduin yhä enemmän ja enemmän ruoan ja leipomisen pariin. Kaiken leipomisen olen oppinut itse tekemällä ja erehdyksen kautta. Tutkijataustan ansiosta epäonnistumiset eivät lannista minua, vaan sen sijaan katson mikä meni pieleen ja mitä pitää muuttaa, jotta seuraavalla kerralla onnistutaan.

Tein lisäksi omat hääkakkuni, mikä antoi sysäyksen sille, että haluan tehdä omia reseptejä. Hain myös mukaan kokkiohjelmaan missä pääsin kokeilemaan, minkälaista on hypätä ihan toiseen ammattiin ilman taustaa. Osallistuimme ravintolapäiville ja huomasin, että ihmiset tykkäävät näistä kakuista ja tämä konsepti kiinnostaa. Kaikki nämä asiat johtivat siihen, että päätin, että jossain vaiheessa haluan perustaa oman kahvilan. Viimeinen sinetti päätökselleni lähteä yliopistolta ja avata kahvila oli, kun menin kesällä 2013 Lontooseen opiskelemaan kakkujen tekemistä.

Oletko alkuperäinen turkulainen? Millainen perheesi on?

- Olen asunut täällä aina eli olen alkuperäinen turkulainen. Perheeseeni kuuluu äiti, isä, kaksoissisko ja isosisko. Kukaan perheessäni ei ole ruoka- tai leipomisorientoitunut. Meitä on kannustettu aina kotona olemaan sitä mitä me olemme, minua ei ole tuupittu ikinä mihinkään suuntaan. Meillä on suvussa ollut aina vahvat traditiot, että juhlapäivinä keräännytään porukalla ja tarjolla on aina kakkua ja pullaa. Se on ollut todella kivaa, ja uskon että se on vaikuttanut eniten siihen, että innostuin leipomaan.

Millainen on sinun ”normipäiväsi”?

- Ei minulla ole yrittäjänä ikinä normipäivää. Toivoisin, että joskus olisi. Tällä hetkellä pyrin siihen, että teen töitä viitenä päivänä viikossa, erikseen toimistopäiviä ja erikseen keittiöpäiviä. Pyrin koko ajan siihen suuntaan, että nykyään vastuualueeni olisi yleisesti firman pyörittäminen, markkinointi ja muut sellaiset asiat. Kesäisin päivät kuluvat siihen, että teen enemmän tai vähemmän hääkakkuja. Hääkakut ovatkin oikeastaan se syy miksi tätä työtä teen, rakastan hääkakkujen tekemistä. Eli siis ”normipäiväni” kesällä on täysin erilainen kuin syksyllä. Mutta esimerkiksi tänään tulin töihin aamulla klo 9, tein alkuun vähän lounasta, sitten menin maksamaan laskuja ja palkkoja ja lopuksi tulin keittiöön tekemään tilauskakkuja viikonlopuksi.

Mistä saat kaikki ideat eri makuihin?

- Kaikki alkuperäiset reseptit ovat lähtöisin minulta ja ne perustuvat siihen mistä makuyhdistelmistä itse tykkään. Uusien makujen keksimisestä tulee koko ajan vaikeampaa mitä enemmän yhdistelmiä on jo tehnyt, mutta onneksi minulla on loistavat työntekijät ja asiakkaat, joilta saan todella paljon uusia ideoita. Etsin myös reissuilta ideoita ja pohdin paljon itsekseni, mitä haluaisin kokeilla seuraavaksi. Ideoita tulee sinänsä joka paikasta. Meidän on onneksi todella helppo kokeilla uusia juttuja, koska olemme pieni firma ja teemme kaikki itse paikan päällä. Voimme keksiä vaikka heti huomiseksi jotain uutta ja katsoa mikä on meidän asiakkaidemme ja henkilökunnan reaktio ja sen mukaan muuttaa jotain tai laittaa sellaisenaan valikoimaan.  

Mikä on lempipaikkasi Turussa?

- Saako sanoa koti? Turussa on paljon ihania paikkoja. Itse tykkään luonnosta ja meren läheisyydestä. Aurajoki on todella ihana ja varsinkin talven jälkeen, kun alkaa taas vihertämään niin muistaa kuinka kaunis se onkaan. Tykkään myös viettää koirieni kanssa aikaa ja olla vaan kotona.

Millaiset ovat tulevaisuuden suunnitelmasi? Aiotko mahdollisesti laajentaa?

- Minulta kysytään usein laajentamisesta, mutta en ole ikinä haaveillut mistään jättifirmasta ja että minulla olisi kahviloita ympäri Suomea, se ei ole minun unelmani. Periaatteessa olen jo saavuttanut paljon unelmaani sillä mitä teen tällä hetkellä. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä kaikesta vähän helpompaa, esim. remontoida meidän keittiömme. Pienet haaveet siis. Mutta on se joskus käynyt mielessä, jos olisi toinen paikka.

 

Gaggui Kaffela
Humalistonkatu 15A
20100 Turku
 
 

Turun Ydinkeskustayhdistys ry juhlii kymmenettä toimintavuottaan, minkä kunniaksi tuomme esille mielenkiintoisia turkulaisia henkilöitä sekä paikkoja teeman People & Places alla. Yhdistyksen tavoitteena on vetovoimainen, elävä ja kaunis Turun ydinkeskusta. Yhdessä yli 370 jäsenyrityksemme kanssa tavoittelemme sitä tapahtumien, viestinnän ja kehittämisen keinoin. www.keskellaturkua.fi

Turun Ydinkeskustayhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Turun Ydinkeskustayhdistys

Turun Ydinkeskustayhdistys ry:n tavoitteena on vetovoimainen kaupunkikeskusta.

Uusimmat mielipiteet