Naisen terveydeksi

Uskalla ottaa arka asia esille

Juha Mäkinen

Aura Klinikka

Jopa yli puolet naisista salailee virtsankarkailua. Kertomalla ongelmasta voi saada helpotuksen oireisiin joko kokonaan tai ainakin oireilua voidaan olennaisesti lievittää. Apu voi löytyä lääkkeistä, fysioterapiasta, leikkauksesta tai apuvälineistä.

Virtsankarkailuun eli inkontinenssiin on viimeisten 30 vuoden aikana saatu sekä tieteellistä että käytännön tietoa sen yleisyydestä, riskitekijöistä, diagnosoinnista ja erityisesti hoidosta. Turun alueella tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että aikuisista naisista ainakin 20 % kärsii karkailusta, josta on sosiaalista tai hygieenistä haittaa. Työikäisillä ongelma on pääasiassa naisten vaiva, mutta eläkeiässä karkailua esiintyy myös miehillä. Yli 65 vuotiaista noin puolet kärsii jonkinlaisesta karkailusta.

Naisilla raskaudet ja synnytykset altistavat lantionpohjan rakenteellisille muutoksille, jotka voivat huonontaa virtsanpidätyskykyä. Lisääntynyt riski liittyy pitkään ponnistusvaiheeseen, suurikokoisiin lapsiin, erilaisiin repeämiin sekä synnytysten määrään, mutta myös pelkkä raskaus synnytystavasta riippumatta lisää riskiä. Muita altistavia syitä naisilla voivat olla mm. raskas työ, ylipaino ja hormonipuutos vaihdevuosi-iässä. Miehillä oireita lisää eturauhasongelmat. Sukupuoleen liittymättömiä syitä ovat myös ikääntymismuutokset (lihaskunnon-, aivoverenkierron heikkeneminen) yleissairaudet ja niiden hoidot.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on tietoa karkailun syistä, niiden selvittelystä ja oikeista hoitolinjoista. Jo parilla helpolla kysymyksellä voidaan yleensä erottaa kaksi tärkeintä karkailutyyppiä, ponnistus- ja pakkoinkontinenssi; karkaako virtsa ponnistuksissa (esim. yskä, hyppely) vai tuleeko hädän tunne niin rajuna (kova kiire/pakko) että housut kastuvat jo ennen WC:hen pääsyä. Pakkoinkontinenssissa virtsarakko on yliärtynyt, jonka taustalla voi olla tulehdus, kasvain tai vaikka alavatsalle kohdistuneet leikkaukset ja niiden jälkitilat.

Jos naisella on elämänlaatua häiritsevää karkailua, kannattaa asia ottaa rohkeasti puheeksi. Usein jo lantionpohjan lihasten omatoiminen tai ohjattu jumppa, vaihdevuosi-iässä käytetty emättimen estrogeenihoito tai painonpudotus auttavat. Lääkärin tehtävänä on tunnistaa karkailun tyyppi, kysellä elintavoista, selvittää mahdollisia syitä kuten laskeumat, virtsatietulehdukset tai gynekologiset ja virtsateiden kasvaimet. Jos ensisijaiset hoidot eivät parissa kuukaudessa tehoa on syytä pyytää lähete erikoissairaanhoitoon.

Juha Mäkinen

Kirjoittaja on naistentautienerikoislääkäri, joka työskentelee Aura Klinikalla ja emeritusprofessorina Tyksissä.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet