Naisen terveydeksi

Parhaat joulureseptit

Katja Kero.

Aura Klinikka

Paljon kosketusta. Iho on suurin elimemme. Sen kautta tulevat aistimukset ovat elintärkeitä. Kosketuksen ja sylin nälkä jatkuvat koko elämämme ajan. Kun puhe ei enää tavoita, kosketus säilyy. Se taikoo ihmisen sisäisen opioidijärjestelmän liekkeihin ja ihmissuhteiden liimahormonin oksitosiinin esille. Ota taapero syliin ja paijaa häntä. Letitä teinin hiukset, rapsuta selkää, hiero jalkoja. Sipaise vanhuksen poskea. Aseta itsellesi haaste: Oletko kyllin taitava saadaksesi rakastettusi kukoistamaan, osaatko koskettaa hänet liekkeihin? Onko edellisestä kerrasta jo pitkä aika?

Valtavasti läsnäoloa. Vuorovaikutus edellyttää rauhallista, kiireetöntä ja rentoa läsnäoloa aidosti, kiinnostuneesti ja vastavuoroisesti. Karismaattisuuden ytimessä on läsnäolon kyky ja taito. Karismaattinen henkilö saa lähimmäisensä tuntemaan merkityksellisyyttä ja erityisyyttä. Läsnäoloa voi harjoitella. Hymyile ja juttele vauvalle. Tee teinin kanssa jotain yhdessä, pysähdy kuuntelemaan häntä ja ole kiinnostunut hänen puuhistansa. Anna kumppanillesi jakamaton huomio ja keskity häneen. Kysy mitä kuuluu. Etsi läheisyyttä.

Kuka lähipiirissäsi menee ohuimmillaan ja heikoimmillaan? Mieti mistä hän pitäisi ja anna se sitten hänelle.

Pitkiä perinteitä. Perinteet ja tavat tuovat yhteisöllisyyttä ja sidosta perheeseen ja parisuhteeseen. Ne tukevat luottamusta, läheisyyttä ja ystävyyttä. Hyvien perinteiden välittymisellä voi olla keskeinen osa lapsen identiteetin kehittymisessä ja hänen hyvinvoinnissaan. Perinteissä kuulee sukupolvien kaanonin. Jokainen perhe voi valita voimauttavat perinteensä tukemaan oman perheensä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Lapset ja nuoret rakastavat usein pieniä juttuja, jotka toistuvat vuodesta toiseen. Joulu antaa hyvän mahdollisuuden näiden tapojen toteutumiseen.

Sopivasti itsemyötätuntoa. Ole ystävällinen itsellesi. Hyväksy rikat ja rosoisuus, ne ovat ihmisyyttä. Epätäydellisyys, epäonnistuminen ja vaikeudet ovat osa elämää. Ota tämä tosiasia vastaan lempeydellä ja ystävällisyydellä. Arvosta itsesi erilaisuutta ja kaikkia eri ominaisuuksiasi, näin voit ymmärtää myös muiden ainutlaatuisuuden.

Toivotan kaikille lämpöistä joulua sekä tervettä ja onnellista uutta vuotta!

Katja Kero

Kirjoittaja on LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja, joka työskentelee Aura Klinikalla ja Tyksin Naistenklinikalla.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet