LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: YK:n GCM-siirtolaissopimus ei hyödytä Suomea

Pääministeri Sipilän hallitus aikoo liittää Suomen mukaan joulukuun 10. päivä solmittavaan YK:n GCM-siirtolaissopimukseen. Perussuomalaisten vaatimukseen tuoda sopimus eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi ei Suomessa suostuttu. Valiokuntia on asiasta tiedotettu, mutta se ei ole riittävä menettely.

Asiaa koskevan Suomen perustuslain 94 § mukaan merkitykseltään huomattava sopimus vaatii eduskunnan hyväksynnän. GCM on selvästi perustuslain tarkoittamalla tavalla merkitykseltään huomattava, vaikka sillä ei ole suoraa juridista sitovuutta. Sopimustekstiin on kirjattu kansallisten lainsäädäntöjen ”tarkistaminen”, mikä käytännössä merkitsee muutoksia. Asiantuntijat ovat ymmärtääkseni yhtä mieltä siitä, että sopimus on poliittisesti sitova. On hyvin erikoista väittää asiakirjan olevan poliittisesti sitova, mutta että se ei muka johtaisi lakimuutoksiin tai määrittelisi lainsäädäntöä.

Monien muiden maiden parlamentit ovat saaneet käsitellä asian. Virossa sopimus oli jopa kaataa hallituksen ja se tuotiin lopulta parlamentin äänestykseen.

Sopimuksesta ovat jo irtisanoutuneet useat maat, kuten USA, Unkari, Puola, Tsekki, Kroatia, Bulgaria sekä Itävalta. Samoin on selvää, etteivät Lähi-idän tai Aasian maat anna omaa maahanmuuttopolitiikkaansa ulkopuolisten päätettäväksi. Suomen hallitus haluaa silti olla hiljainen mallioppilas ja hyväksyä sopimuksen kansanedustajien näkemystä kysymättä.

GCM-sopimuksen henki on yksipuolinen, jopa puolueellinen: Siinä kehotetaan korostamaan siirtolaisten myönteistä panosta.

Sopimuksessa puhutaan vaihtelevasti humanitaarisesta ja työperäisestä maahanmuutosta, jotka ovat aivan eri asioita. Asiakirja on omiaan aiheuttamaan sekaannuksia maahanmuuttokeskustelussa.

Sopimus liittyy siirtolaisuutta kannattavien tahojen laajempaan pyrkimykseen tehdä laittomasta maahanmuutosta laillista. Ratkaisu laittomaan siirtolaisuuteen ei ole kuitenkaan sen laajamittainen laillistaminen, vaan tehokas rajavalvonta ja kansallisen edun mukaiset maahanmuuttopykälät. GCM ei hyödytä Suomea.

Ville Tavio (ps.)

kansanedustaja,

eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja

Turku

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet