Johtamisaktivisti Toni HinkkaKirjoittaja toimii suomalaisten johtajien mentorina.

Yksin ei ole hyvä olla itsenäinen

Harvan on hyvä olla yksin.

Vaikka.

Vastuu vain itsestä. Ei huolta toisesta. Päätöksenteko helppoa. Vain oma mielipide huomioitavana. Vain omat motivaatiot tyydytettävänä.

Ei riitaakaan. Ei vihaa toisenlaisista tavoista. Oudoista tottumuksista. Ei kinaa kanavista. Väittelyä valinnoista. Ei katkoja ajatukselle. Häiriötä luovuudelle. Ei turhaa pyrkyä muuttaa toista.

Mutta.

Kotona ei ketään, jolle jutella. Ei toisen juttuja kuunneltavaksi. Ei murheiden jakajaa, puolittajaa. Ei ilon ja onnen voimistajaa. Ei sormea solmulle lahjapaketin rusetin alle. Ei viikkauskaveria lakanan päässä. Ei puuttuvaa sanaa ristikkoon. Ei selän raapijaa. Ei toisen lämpöä peiton alla.

Työssä ei taakan jakajaa. Ei osavastuun kantajaa. Ei valintojen sparraajaa. Ei tauolla turisijaa. Ei sairaspäivän tuuraajaa.

Harvan on hyvä olla yksin.

Näitä itsenäisyyspäivän aattona mietin. Onko itsenäisyyden juhlinta yksinäisyyden ylistystä? Ehkei yksilönä, mutta kansakuntana.

Millainen olisi täysin itsenäinen ja yksinäinen kansakunta?

Saisi tehdä ihan mitä itse lystää. Ei tarvitsisi välittää mitään toisista. Ei vientiä. Ei tuontia. Ei tavaroissa, tuotteissa eikä sivistyksessä. Osattaisiin vain, mitä on itse opittu. Utopia vai dystopia? Pohjois-Korea saattaa olla tänään tätä lähimpänä. Mahtaa olla onnellinen kansa!

Millainen olisi täysin itsenäinen ja yksinäinen yrittäjä, yritys tai yhteisö?

Ei asiakkaita. Ei toimittajia. Ei siis kilpailijoitakaan. Ei tarvitsisi tuottaa mitään. Ei määräaikoja. Ei suorituspaineita.

Ei tulisi rahaa. Ei varmaan menisikään. Paitsi verot pitäisi maksaa. Entä vuokrat ja palkat?

Tähän on vaikea saada tolkkua. Ehkä siksi, kun en tunne ketään täysin itsenäistä. Paradoksi. Kukaan ei voi tuntea täysin itsenäistä, paitsi se itsenäinen itse. Mutta, jos hän siitä kertoo, hän lakkaa heti olemasta.

Ei ole hyvä olla liian itsenäinen, koska silloin on täysin yksinäinen. Ihmisenä, organisaationa ja kansakuntana.

Hyvää yhteistä itsenäisyyspäivää!

Toni Hinkka

Kirjoittaja on onnellinen perheestään, ystävistään, kollegoistaan, suomalaisuudestaan ja maapallolaisuudestaan.

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet