Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Vastuulliselle medialle on tilausta

Vuoden vaihtuessa on tapana käydä läpi kulunutta vuotta ja miettiä sen antia, niin hyviä kuin huonoja asioita, joita vuoden aikana on tapahtunut.

Yksi asia, joka on herättänyt huomiota Turkulaisen toimituksessakin, on koventunut ”keskustelu” sosiaalisessa mediassa.

Keskustelu lainausmerkeissä siksi, että se muistuttaa enemmän uhkailua, solvaamista ja panettelua kuin hyvää, asioita eteenpäin vievää dialogia.

Rajuin esimerkki saatiin, kun käskin nuoren toimittajamme pukeutua romaniksi ja lähteä testaamaan, miten turkulaiset liikkeet suhtautuvat häneen.

Kyllä, testi oli epäonnistunut, ja saimme runsaasti asiallista kritiikkiä. Mutta silti hirvitti, minkälaisten ”koulukiusaajien” kynsiin nuori toimittajamme joutui.

Koulukiusaajat lainausmerkeissä siksi, että ne näyttivät olevan ihan aikuisia miehiä ja naisia.

Vastaavanlaisia tilanteita on tullut vastaan pitkin vuotta. Kiihkomieliset maahanmuuttokriitikot, raitiotiefanaatikot tai ympäristöaktivistit eivät halua keskustella itse asiasta vaan hyökkäävät saman tien henkilöä vastaan ja oksentavat pahan olonsa milloin kenenkin päälle.

Facebookista ja Twitteristä povattiin vielä joitakin vuosia sitten demokratian ja kansalaisyhteiskunnan edistäjiä, mutta nämä ruusuiset kuvitelmat ovat jo kaatuneet.

Näiden kuvitelmien romuttumisesta kertoo myös tuore tutkimus, jonka mukaan kansalaisten luottamus sosiaaliseen mediaan on romahtanut vuoden aikana. Entistä useampi suomalainen on lopettanut Facebookin käytön.

Vastuulliselle kotimaiselle medialle, mukaan luettuna kaupunkilehdet, on edelleen tilausta.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.
Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet