Leena KairavuoKirjoittaja on Katariinan seurakunnan kirkkoherra.

Joulu tulee joka tapauksessa

Katariinanseurakunnan kirkkoherra Leena Kairavuo

Janne Koivisto

Kun vietimme ensimmäistä yhteistä joulua mieheni kanssa, niin teimme sopimuksen siitä, mitä ruokia joulupöytäämme kuului. Oli hauska pohtia yhteisiä joulunviettotapoja ja miettiä, mitä ruokia halusimme jouluna syödä.

Mieheni halusi joulupöytään sallattia eli tutummin rosollia. Itäsuomalaisena en ymmärtänyt, että sallatti oli merkittävä ruokalaji varsinaissuomalaisessa juhlapöydässä. Itse olin ajatellut, että kaupasta kotiin ostettu rosolli oli välttämätön paha joulupöydässä. Keskustellessamme asiasta sanoin, että voimme toki ostaa rasiallisen rosollia kaupasta. Miehelleni se ei sopinut, vaan sallatti kuului nimenomaan tehdä itse. Sanoin, että totta kai hän saa tehdä sallatin itse. Lopputulos oli, että sallattia ei joulupöydässämme ollut. Myöhempinä vuosinamme sallattiongelma on ratkennut. Puolisoni on tehnyt sallatin itse tai sitä on saatu valmiina appivanhemmilta.

Nuorikkona en ymmärtänyt, että sallatti oli juuri se perinneruoka, joka teki miehelleni joulusta joulun.

Joulunviettotavat ovat herkkiä. Se mihin olemme tottuneet, tuntuu usein ainoalta oikealta tavalta viettää juhlaa. Aivan kuin juhla ei muuten tulisikaan. Olen itse ehtinyt viettää monenlaisia jouluja niin yksin kuin suvun ja ystävienkin kanssa. Työurani ajan olen ollut lähes aina joulun töissä. Työstä on tullut osa omaa joulun viettoa, osa juhlaa.

Joskus joulupöytä on ollut hyvin niukka, toisinaan siihen ovat kuuluneet kaikki herkut lisukkeineen. Joskus joulunaika on mennyt lukiessa ja televisiota katsoessa. Toisinaan suvun kanssa on valmistettu jouluohjelmaa lauluineen ja joulupukin vierailuineen. Joulu on kuitenkin aina tullut.

Ensimmäisenä jouluna valmistelut olivat jääneet vähiin. Maria ja Joosef olivat matkalla kaukana kodistaan ja odottivat lasta. He eivät tienneet, mikä heitä odottaisi. Kun majatalosta ei löytynyt tilaa, niin lapsi syntyi talliin. Ja siinä, kaiken yksinkertaisuuden ja arkisuuden keskellä, hyvin vaatimattomissa oloissa syntymän ihme sai koskettaa. Kaikki muu menetti merkityksensä. ”Tulkoon juhla todellinen. Tulkoon Jeesus Herraksi sen. Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.”

Kirjoittaja on Katariinanseurakunnan kirkkoherra.
Leena Kairavuo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet