Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Ilotulituksista saatetaan nauttia viimeisiä kertoja – olisiko tässä hyvä kompromissi paukuttelun haittojen vähentämiseksi?

Vielä tänä uutenavuotena saadaan nauttia ilotulituksista. Tulevaisuudesta ei tiedä, sillä ilotulitteet kohtaavat entistä voimakkaampaa kritiikkiä.

Turkulaisen lukijaraadista 49 prosenttia oli sitä mieltä, että Turun pitäisi lopettaa ilotulituksensa. Lopettamista vastusti 39 prosenttia. Tulos julkaistiin Turkulaisessa 22. joulukuuta.

Ilotulitteiden käytön rajoittamisesta on tehty kansalaisaloite. Aloite on kerännyt alle kuukaudessa jo 59 000 nimeä, joten se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Kritiikki on ymmärrettävää. IPCC:n ilmastoraportti kertoi lokakuussa, että napajäätiköt sulavat, meri nousee kaupunkeihin ja koralliriutat tuhoutuvat, jos mitään ei tehdä.

Vaatimukset autoilun, lihansyönnin ja lentämisen vähentämiseksi kovenevat. Miksi ei siis puututtaisi myös ilotulituksiin?

Ympäristösyyt eivät ole ainoa syy vastustaa ilotulituksia. Paukuttelu roskaa ympäristöä, pelottaa kotieläimiä ja aiheuttaa vahinkoja. Toisaalta ilotulitukset ovat perinne, joka tarjoaa silmäniloa ja tuo ihmisiä juhlapäivinä yhteen.

Ilotulitusten rajoittamiseen olisi varmasti löydettävissä hyvä kompromissi: kielletään ilotulitukset yksityishenkilöiltä mutta sallitaan kaupunkien ilotulitukset.

Tällöin halukkailla olisi edelleen mahdollisuus nauttia kunnon ilotulituksista, mutta haitat vähenisivät merkittävästi, kun jokainen ei enää paukuttelisi miten ja missä sattuu.

Kaupunkien järjestämät ilotulitukset ovat yllättävän halpoja. Turun uudenvuoden ilotulitus maksaa 4 650 euroa. Se ei ole paha hinta huvista, josta pääsevät nauttimaan kymmenettuhannet turkulaiset.

Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet