Naisen terveydeksi

Lähde mukaan luennolle!

Katja Kero

Aura Klinikka

Joukko gynekologeja, jotka toimivat Aura Klinikassa ja suurin osa heistä myös TYKS:n Naistenklinikassa, on räätälöinyt Studia Generalia -yleisöluentosarjan naisten ja perheiden terveyteen liittyen yhdessä Turun kaupunginkirjaston kanssa. Kyseessä on kuutena maanantaina toteutettava hyväntekeväisyystempaus, jossa asiantuntijat jalkautuvat jakamaan tietoa tärkeistä aiheista. Jokaisen kerran alussa on 2–3 luentoa, joiden jälkeen on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja tavata ammattilaisia. Kirjaston erityisestä toiveesta aihealueissa on huomioitu etenkin nuoret ja perheet.

Luentosarjan aloittaa hedelmällisyysneuvonta niin naisen kuin miehenkin hedelmällisyyttä koskien. Lapsettomuushoidoista kerrotaan samana maanantaina.

Endometrioositaudissa kohdun sisälimakalvoa on sirottunut yleensä muualle lantion alueelle tavanomaisen sijaintinsa lisäksi. Tauti voi aiheuttaa voimakkaita kuukautiskipuja, kiinnikkeitä, lapsettomuutta ja vuotohäiriöitä. Toinen gynekologinen krooninen kiputila on vulvodynia, jossa ulkosynnyttimissä esiintyy pitkäaikaista polttavaa ja kirvelevää kipua. Vulvodynia aiheuttaa yhdyntäkipuja ja heijastuu usein negatiivisesti esimerkiksi parisuhteeseen. Tilaan liittyy usein myös lantionpohjan lihasten toimintahäiriö.

Toiveena raskaus? -kerralla annetaan neuvoja raskauteen valmistautumisesta ja kerrotaan raskauden ajan seurannasta. Samana maanantaina annetaan myös asiallista tietoa keskenmenoista, tuulimunaraskauksista ja kohdunulkoisesta raskaudesta.

Tammikuun viimeinen maanantai on suunnattu aikuisille naisille. Puhumme vaihdevuosista, niiden hoidosta sekä virtsankarkailuvaivasta ja laskeumista. Elämänlaatua heikentävistä vuotohäiriöistä ja niiden hoidoista annetaan tietoa helmikuussa.

Sarjan päättää 11.2.2019 Raskauden ehkäisy -teema. Kerromme tuolloin naisen kuukautiskierrosta ja hormonaalisesta ehkäisystä sekä erikseen vielä kierukoista.

Toivomme suurta osallistujamäärää. Lähde kuuntelemaan luentoja ja tapaamaan rennosti sympaattisia asiantuntijoita. Tavoitteena meillä kaikilla on naisten ja perheiden hyvinvoinnin lisääminen!

Naisen elämänvaiheita

Terveenä kaiken ikää

Studia Generalia -sarja

7.1.–11.2.2019 maanantaisin klo 18–19.30

Turun pääkirjaston studio, Linnankatu 2

Katja Kero

Kirjoittaja on LT, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja.

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet