Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Välivuosi voi olla nuoren paras vuosi

Ei käy kateeksi nuoria, jotka valmistuvat nyt keväällä lukiosta tai ammattikoulusta.

Ammattikoululainen on lukiolaista paremmassa asemassa, jos oma ala tuntuu vielä opintojen jälkeenkin oikealta, mutta lukiolaisen täytyy lähtökohtaisesti jatkaa opintojaan.

Ylioppilaskirjoitukset painavat päälle. Samaan aikaan pitäisi valita tuleva opiskelupaikka ja lukea pääsykokeisiin. Suosituimmilla aloilla vain joka kymmenes nuori saa opiskelupaikan.

Opiskelupaikan valinta on valtava päätös. Se vaikuttaa suuresti siihen, mitä tekee aikuisena puolet valveillaoloajastaan, minkälaiset tulot ovat ja minkälainen ammatti-identiteetti itselle muodostuu.

Suomessa on ollut pyrkimyksenä vähentää välivuosia. Kun väestö vanhenee, on tärkeää saada nuoret entistä nopeammin työelämään.

Tavoite on sinänsä hyvä, mutta keinot ontuvat. Korkeakoulujen opiskelijavalintaan lisättiin vuonna 2016 ensikertalaisuuskiintiö, jonka piti vähentää välivuosia. Toisin kävi. Kiintiö johti taktikointiin ja siihen, että entistä useampi pitää välivuoden. On selvää, että kiintiötä pitää korjata.

Välivuosien kauhistelua tärkeämpää olisi hyväksyä, että nuoret ovat erilaisia.

Toiset tietävät jo lukiossa, mille alalle he haluavat. Heidän kannaltaan tärkeintä olisi se, että he pääsisivät mahdollisimman nopeasti opiskelemaan haluamaansa alaa. Opiskelijavalintaa voi varmasti vielä kehittää.

Toisilla ei ole lukion loppuessa hajukaan, mitä he haluavat tulevaisuudessa tehdä. Heitä olisi parempi kannustaa välivuoden pitoon kuin väkinäiseen opiskelupaikan hakuun. Väärä opiskelupaikka voi kostautua myöhemmin. On parempi harkita ensin huolella ja tehdä sitten.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.
Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet