LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Sipilän hallitus on epäonnistunut hyvin monessa asiassa

A-P. Pietilä kirjoitti kolumnissaan (Turkulainen 30.1.2019), että asiat ovat paremmin kuin ennen. Hänen mukaansa tuloerot ovat kaventuneet kymmenessä vuodessa. Mistä sitten johtuu, että köyhyys ei ole vähentynyt? Päinvastoin leipäjonot ovat kasvaneet. Suomessa elää yli 500 000 köyhää alle minimitoimeentulon. Lapsiperheiden köyhyys on kasvanut ja kaikki lapset eivät saa edes yhtä lämmintä ateriaa päivässä.

Pietilä väittää, että työllisyysaste on noussut ja työpaikkojen määrä on lisääntynyt. Missä nämä Sipilän lupaamat 100 000 uutta työpaikkaa ovat?

Pietilä väittää myös, että kiky-sopimus olisi lisännyt 20 000 työpaikkaa. Pitää muistaa, että kiky-sopimus leikkasi pienipalkkaisten naisten lomarahoja 30 prosenttia. Juuri näiden pienipalkkaisten hoitajien, keittäjien ja siivoojien, jotka kaikkein kipeimmin niitä tarvitsevat.

Pietilä väittää myös, että eläkeuudistus olisi lisännyt työllisyyttä ja vähentänyt sosiaalimenojen kasvua. Mistä johtuu, että yhä useampi eläkeläinen joutuu miettimään, riittääkö eläke ruokaan vai lääkkeisiin?

Sipilän hallitus on epäonnistunut monessa asiassa. Esimerkiksi aktiivimalli ei lisännyt työllisyyttä, vaan monen pitkä-aikaistyöttömän korvausta leikattiin.

Samoin kävi irtisanomissuojan heikennyksen kanssa. Se veti vesiperän, ja hallitus joutui vetämään pois lakiesityksen alle 20 hengen yritysten irtisanomissuojan heikennyksestä. Myös nuorten alle 30-vuotiaiden työ-aikakokeilu epäonnistui. Siitä kuuluu kiitos ay-liikkeelle, joka huomasi lain epäkohdat.

Sipilän hallitus ei ole onnistunut kaikessa, mitä se on tehnyt, vaan se on myös epäonnistunut hyvin monessa asiassa.

U. K. Suominen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet