Matti ”Viki” Vikström

Nykyajan huijauksia

Matti Vikström

Janne Koivisto

Ennen vanhaan huijaaminenkin oli viattomampaa. Itsekin olen nuorena sortunut huijaukseen. Kupittaan aseman kioskilla tuli ostettua kesken työpäivän ”aito” Leijona-rannekello. Myyntilause oli lupaavan tuntuinen. ”Hai sie postipoika, osta hyvä rannekello, ei käyp kauaa tuntia”. No, viikonhan se kello sitten kävi ja sen jälkeen heitin sillä vesilintua.

Nykyaikaisemman huijausyrityksen kohteeksi jouduin, kun eräs arvostettu teleyhtiö lähetti minulle laskunsa. Hämmästykseni oli suuri, kun laskuun oli ilmestynyt huomattava summa ylimääräistä. Olin muka pariin otteeseen soittanut kahden sekunnin välein viisi kertaa outoon numeroon 17XXX. Sellaista en ollut tietenkään tehnyt. Muistaakseni olin saanut yhtiön nimissä aidon tuntuisen viestin voittamastani kännykästä. Mihinkään kilpailuun en osallistunut saatikka mitään tilannut. Puhelimestani onnistuttiin kaappaus tekemään. Valittaessani asiasta ensin sanottiin, että ei voi mitään, lasku on maksettava ja yritettävä periä rahat takaisin huijanneelta firmalta. Se olisi ollut hankalaa, sillä firman postilokero-osoite oli Kyproksella! Uhattuani irtisanoa liittymäni, minulle lopulta hyvitettiin summa laskussa. Älkää siis avatko epämääräisiä viestejä.

Nykyään ihmisille tyrkytetään pikavippejä milloin mitäkin kautta. Varsinkin nuoret näihin sortuvat ja jäävät sitten koukkuun. Luvataan matalaa kuukausikorkoa, kun ei ymmärretä todellisen vuosikoron suuruutta. Törkeimpänä uutuutena pidän puhelimitse ravintolassa lunastettavaa pikavippiä, joka on nostettavissa välittömästi. Ilta jatkuu iloisessa hiprakassa ja kun omat eivät riittäneet, niin tuli otettua vielä pikaryyppyvippi! Varokaa siis sortumasta näihin suurikorkoisiin pikavippeihin.

Vanhuksille soitetaan kotiin ja tarjotaan jotain edullista. Oma äitinikin tällaisiin on sortunut. Minulla oli mahdollisuus kuunnella yksi tällainen myyntiviesti. Vaikka äitini varmaan viisi kertaa kieltäytyi tilaamasta mitään, niin lopulta myyjä saa äitini suostumaan ja lasku on maksettava, onhan siitä esittää äänidokumentti. Seuratkaa siis mitä vanhempanne tilaavat.

Tässä vain muutama esimerkki, mutta sinunkin hälytyskellojesi pitäisi alkaa soida viimeistään, kun ”pankistasi” soitetaan ja kerrotaan laitettavan rahaa tilillesi, pitää ilmoittaa vain tilinumero ja tunnusluku...

Kirjoittaja on pieni turkulainen työmies.
Matti ”Viki” Vikström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet