A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Härskiä peliä mummoilla

On kaksinaamaista kauhistella WC-rullan vaihdon hintaa.

Palvelukodin hoitotyö maksaa 60 euroa tunnilta. Minimiveloitus on 15 minuuttia eli 15 euroa rullan vaihdosta. Hoivatyön hinta on euro minuutilta.

Putkimies velottaa 55 euroa tunnilta (0,91 euroa minuutilta) ja automekaanikko 85 euroa (1,41 euroa minuutilta).

Työn hinta osoittaa, miten työn sivukulut ja korkea verotus vaikuttavat. Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) kysyy aiheellisesti, miksei diplomi-insinöörin palkalla voi teettää remontteja tai ostaa kotipalveluja.

Miksi tuhannet eläkeläiset muuttavat Espanjaan ja Portugaliin. Lämmön lisäksi hyvään elämään riittää 1500 euron työeläke. Tämä on järkevää rahankäyttöä ja elämisen tason kohottamista.

Hoivapalvelujen taso on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan heikompaa julkisella puolella kuin yksityisellä. Suomessa yksityiset yritykset tuottavat heikkoa laatua halvemmalla kuin kunnat.

Heikko laatu kovalla hinnalla johtuu viranomaisten osaamattomuudesta. Virkamies osaa säätää kalliiksi käyviä normeja, mutta ei ostaa normit täyttävää palvelua järkevällä hinnalla.

Pakolaiskriisissä sosiaaliministeriön virkamiehet vuokrasivat asuntoja pitkäksi aikaa lyhyen ajan hinnalla. Osto-osaamattomuudesta kertovat myös Espoon länsimetro, Turun kaupunginteatterin remontti ja sairaanhoitopiirien potilasohjelmistot.

Poliitikot haluavat ostaa halpaa ja virkamiehet toteuttavat sen. Kustannusarviot painetaan tahallaan alas, kaikkia töitä ei kirjata ja aikataulut ovat mitä sattuu. Töiden alettua tehdään lisäbudjetti, jotta hanke ei jää kesken.

Helsingin vihreät vaativat 23 miljoonan euron polkupyörätunnelin rautatieasemalle. Se lyhentää ajoaikaa parilla minuutilla. Rahalla saa 23 miljoonaa minuutti eli 400000 tuntia euron minuuttihintaista hoivatyötä. Vuosityöaikana se on 235 vuotta.

Valitsetko kahden minuutin ajansäästön vai palkkaatko vuodeksi 235 hoitajaa vanhuksille. Kyse on arvoista eikä rahasta.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

[email protected]

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet