LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Jyrkkä ei raitsikoille ja superbusseille

Molemmat tarvitsevat uudet joukkoliikennekaistat Turun jo ennestään kapeille kaduille. Toteutuessaan se tarkoittaa sitä, että kaikki keskustassa asuvat sekä kaikki Turussa työssä käyvät, jotka käyttävät omia autojaan, seisovat liikenneruuhkissa joka päivä 30-60 minuuttia kauemmin ja rakennusaikana 5-10 vuotta tuplasti sen määrän. Tämä vasta saastuttaa.

Ruuhkissa istuminen on pois turkulaisten vapaa-ajasta ja vaikeuttaa työmatkaliikennettä. Eli jos tehdään parista raitsikkalinjasta ns. hiilineutraaliratkaisu, niin todellisuudessa päästöt Turussa tulevat vain lisääntymään nykyisestä. Järjetöntä.

Kasvusopimus? Sanotaan, että Turkuun tulee kymmeniä tuhansia uusia asukkaita tulevaisuudessa ja tarvitaan lisäkapasiteettia. Entä jos ei tulekaan, ja voisiko jollain olla jopa oma auto, josta ei halua luopua?

Oletusten varan ei pidä tehdä päätöksiä.

Päätös raitsikoista ja superbusseista toisi vain parin lähiön asukkaille hieman tasaisemman ja nopeamman kyydin verrattuna nykyiseen hyvin toimivaan Föliin. Lähiöissä he kävelevät satoja metrejä kotoaan pysäkeille, ja nyt raitsikat pysähtyisivät sentilleen oikeaan kohtaan.

Kyllä tästä kannattaa kaikkien turkulaisten maksaa satoja miljoonia euroja ja vielä velkarahalla?

On puhuttu kaupunkikuvasta. Raitsikat eivät sitä paranna, päinvastoin.

Pari Fölibussia voi maalata raitsikan näköiseksi, jos siitä jonkun kaupunkikuva paranee.

Valtuustoa vaaditaan tekemään isoa päätöstä, jonka lopullista hintaa ei tiedä kukaan. Valtionapu ei ole varmaa ja vaikka tukea saataisiin 80 prosenttia, siltikään ei löydy taloudellista pohjaa raitsikoille. Maanarvon nousu on minimaalista ja kattaa vain murto-osan kustannuksista. Mahdollisesti Turkuun tuleville uusille yrityksille riittää Föli. Toivottavasti valtuusto ei tee Turun pitkän historian tyhmintä päätöstä.

Törsäily saa riittää, Kakolan hissi ja teatteri olivat taskurahoja tähän verrattuna. Varmaa on, että Turun veroäyri nousee tämän päätöksen myötä.

Yritykset eivät tee päätöksiä elleivät kustannukset ja riskit ole tiedossa. Valtuuston ei pidä tehdä päätöstä, jossa vaarana on, että kustannukset nousevat jopa 1000 miljoonaan ja riskin kantaa turkulaiset, eivät virkamiehet ja poliitikot. Päätös pitää tehdä vasta kun urakat on kilpailutettu, jolloin tiedetään hinta ja yritykset ottavat vastuut lisäkustannuksista.

Ainoa oikea ja joustava vaihtoehto myös päästötavoitteiltaan on kehittää nykyistä Föliä ja lisätä sähköbussien määrää.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet