Naisen terveydeksi

Vatsalihasten erkauma

Jos vatsasi pömpöttää tai vatsalihaksia tehdessä suorien vatsalihasten väliin nousee harjanne tai jää syvä kuoppa on luultavasti kyse vatsalihasten erkaumasta. Suorien vatsalihasten erkauma on itsessään kivuton ja usein kosmeettinen haitta, sen on tutkitusti todettu vaikuttavan alasela↔n ja lantion alueen kiputilojen sekä↔ lantionpohjan toimintahäiriöiden, kuten virtsankarkailun, muodostumiseen

Vatsalihasten erkaumaa voi olla myös miehillä ja lapsilla.Vatsalihasten erkauma tarkoittaa, että suorien vatsalihasten välissä oleva jännesauma on antanut periksi kasvavan kohdun/vatsan myötä. Vatsalihakset ja varsinkin poikittainen vatsalihas on päässyt myös venymään, eikä tue enää niin hyvin keskivartaloa.

Vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa on ensisijaisesti tärkeää, että poikittainen vatsalihas saadaan taas tukemaan, jännesauma napakaksi ja lantionpohjan lihakset kuntoon. Normaali väli vatsalihaksissa on noin 2-3 cm navan kohdalla. Synnytyksen jälkeen väli saattaa olla jopa kuusi senttiä tai enemmän.

Raskausaikana ennalta ehkäisevänä ja synnytyksen jälkeen helpoin kuntoutus on pitää hyvä ryhti eli hyvä keskilinja. Moni saattaa esim. kävellä takapuoli pitkällä vaunuja työntäessä ja pelkästään jo lantion asennon muutoksella saadaan lantionpohjan-, vatsa- ja selkälihakset toimimaan paremmin. Lantionpohjanlihasten harjoitukset on hyvä aloittaa viimeistään synnytyksen jälkeen saatujen ohjeiden mukaan.

Jos erkauma on iso, on suositeltavaa käyttää pidemmillä lenkeillä tai raskaimmissa töissä joustavaa leveää tukivyötä tai kinesioteippausta siihen asti, kunnes keskivartalon tuki palautuu.

Useimmilla synnyttäneillä↔ erkauman paranemisprosessi alkaa heti synnytyksen jälkeen nopeasti ja jatkuu noin kahteen, kolmeen kuukauteen asti. Tämän jälkeen paranemisprosessi hidastuu, mutta jatkuu vielä yli vuoden synnytyksen jälkeen. Jos erkauma ei ala palautua tai ei tiedä tekeekö harjoitteet oikein kannatta hakeutua asiantuntevalle fysioterapeutille (äitiys/lantionpohjanfysioterapeutti). Erkaumaa voi hyvin kuntouttaa, vaikka synnytyksestä olisi mennyt jo useita vuosia. Vaikeammissa tapauksissa saatetaan päätyä leikkaukseen. Silti kuntoutus ei ole mennyt hukkaan.

Anu Parantainen
Lantionpohjanfysioterapeutti, uroterapeutti, seksuaalineuvoja

Naisen terveydeksi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet