A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Hoitojonojen tasa-arvo

Ilkkukaa kaikki Juha Sipilälle, niin teillä on hauskaa.

Paljon hauskempaa olisi, jos sote-uudistus olisi saatu maaliin ilman maakuntamallia. Silloin olisimme juhlineet Sipilää ja Petteri Orpoa hyvästä työstä kansalaisten eduksi.

Keskusta ajoi 18 maakunnan hallintohimmeliä, johon olisi ripustettu kansalaisten terveydenhoito. Olennaista oli hallinto eikä hoitoa tarvitseva potilas.

Sote-farssi osoitti, etteivät suuret poliittiset uudistukset toteudu ilman kaikkien puolueiden yhteistyötä. Oppositio voi käyttää käsikassarana eduskunnan perustuslakivaliokuntaa, joka torppaa uudistukset etsimällä riittävän kriittiset lausunnonantajat.

Voi käydä niin, että lähellä kansaa olevat kuntapoliitikot ottavat nyt opikseen. He voivat laajentaa kuntien ja kuntainliittojen yhteistoimintaa ja toteuttaa sote-uudistuksen hyvät puolet. Riskinä on, että pienet elinkelvottomat kunnat jatkavat toimintaansa liian pitkään ilman riittävää omaa rahoituspohjaa. Se ei olisi veronmaksajien etu.

Äänestäjä on jonakin päivänä potilas, joka tarvitsee hoitoa heti eikä kuukausien kuluttua. Liian moni äänestäjä on kuollut jonoon.

Pitäisi luoda järjestelmä, jossa yksityiset palvelut täydentävät kunnallisten palvelujen ylikysyntää tai toimenpiteitä, joihin kuntien ei kannata investoida. Tämä toteutuisi palveluseteleillä, jossa hoitoraha seuraa potilasta.

Antti Rinne on haukkunut yksityisiä terveysjättejä, jotka eivät välitä potilaista vaan rahasta. Oman sairautensa hoitoon hän ei vaatinut pelkästään kunnallista hoitoa, vaan parasta mahdollista hoitoa. Hänet kuntoutettiin vaalikenttäkelpoiseksi Attendon yksityissairaalassa Kiljavalla. Jokaisella äänestäjällä pitäisi olla sama oikeus päästä tarvittaessa yksityiselle puolella.

Miksei Rinne kieltäytynyt yksityisistä palveluista ja vaatinut hoitajikseen ainoastaan kunnallisalan ammattiliittoon kuuluvia hoitajia? Tämä on vähintään yhtä outoa touhua, kuin Juha Sipilän ero pääministerin tehtävistä muutama viikko ennen vaaleja. Molemmille oma etu voitti periaatteet.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

[email protected]

@APPietilä

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet