Vierasblogi

Jatkuva oppiminen

-

Itsensä kehittäminen ja jatkuva oppiminen kannattavat aina. Osaaminen ja onnistuminen kulkevat käsi kädessä, on kyse sitten työnteossa tarvittavista taidoista tai onnistumisesta yleensä.

Maija-metallinainen ja Heikki-hoitajamies onnistuvat työssään osaamisellaan. Sama tilanne on Kaapo-kiekkosankarilla Tepsin paidassa ja Kaisa-ampumahiihtäjällä ampumahiihdon MM-kisoissa.

Ammattilaisella kuin ammattilaisella osaaminen rakentuu tiedosta, ymmärryksestä ja rutiineista, joita sitten sovelletaan eri tilanteissa. Ammattitaito kasvaa näiden kokemusten myötä, ja mikä parasta, jokainen voi aina oppia lisää!

Äärimmilleen hiottu taito näkyy onnistuneina suorituksina, jotka eivät jää muilta huomaamatta. Osaaminen ratkaisee.

Mitä sinä opit viimeksi? Milloin haastoit edellisen kerran itsesi uuden ymmärryksen tai osaamisen oppimiseksi?

Osaamisen ennakointifoorumi (OEF) on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteinen toimielin, jonka tehtävänä on edistää koulutuksen ja työelämän vuorovaikutusta.

OEF julkisti maaliskuun alussa näkemyksensä tulevaisuuden osaamistarpeista. Sen mukaan olennaisia taitoja tulevaisuudessa ovat mm. asiakaslähtöisyys, digitaalisuus ja kestävä kehitys.

Raportin mukaan tulevaisuuden työelämän arjessa digitaalisuudella tavoitellaan parempia asiakaskokemuksia ja nopeampia vuorovaikutuskontakteja. Kun taas kestävän kehityksen ymmärtäminen, varsinkin teollisilla aloilla, voi muodostua jopa ratkaisevaksi onnistumisen tekijäksi tulevaisuudessa.

Ammatillista osaamista kannattaa kehittää jatkuvasti, sen ymmärtävät niin Kakko kuin Mäkäräinenkin. Jatkuvalle oppimiselle altistuminen tuo tuloksia.

Tiedän, että urheilijat rakentavat taitojaan omilla harjoitteillaan virallisten harjoitusten lisäksi. Sama pätee osaamisen kehittämiseen, sitä voi hankkia tänä päivänä monella eri tavalla.

Ja mikä parasta, ammatillisessa koulutuksessa tutkintopaperit hankitaan nykyisin taitojaan ja osaamistaan työelämässä näyttämällä. Näyttö on suunniteltu työelämässä toteutuva tapahtumasarja, jonka aikana tutkinnossa vaadittu osaaminen näytetään.

Tervetuloa jatkuvan oppimisen maailmaan! Se on helppo resepti menestykseen.

Osku Laukkanen

Turun AKK:n pedagoginen rehtori

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet