Petri Uggeldahl Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja

Ripulia metsästämässä

Hieman ennen joulua huomasin tutun oloisen kuvan facebookissa. Siinä kalastajat vetivät nuottaa aurinkoisella hiekkadyynillä samaan tyyliin kuin suomalaiset köyttä kesäjuhlissa. Tuon täytyi olla Beninissä useita kertoja käyneen ystäväni Tuula Heinilän ottama. Klikkasin otsikkoa, jossa kerrottiin nyt olevan viimeiset mahdollisuudet osallistua kansainvälisen rokotetutkimuksen myötä matkalle Länsi-Afrikkaan hyvän asian merkeissä.

Benin ja Villa Karon kulttuurikeskus Grand-Popossa olivat minulle niminä tuttuja siellä vierailleiden turkulaisten stipendiaattien ja Tanssiteatteri Erin Baila Afrika kyläjuhlien kautta. Ihmettelin kuinka harva oli nostanut päivitykselle peukkuaan. Tosin lääketutkimus yhdistettynä trooppisiin oloihin epäilytti muutamia myös lähipiiristäni.

Halusin mukaan. Ahmin ensimmäisistä ripulireissuista kertoneet dokumenttipätkät Ylen Areenasta. Ilmoittauduin koekaniiniksi ja tulin valituksi. Kävin tiiviiseen tahtiin testeissä ynnäten tutkimuksen kannalta olennaisia vierailemiani maita. Vatsan piti olla ”bakteerivapaassa” tilassa lähtöluvan saamiseksi.

Benin ja Togo. Lapsuuteni Afrikan Tähdessä vielä Orjarannikon nimellä. Aurinkoa, lämpöä, kulttuuria ja hienoja kokemuksia edulliseen hintaan. Todellisuudessa noiden plussien ohi nousi ajatus siitä, että ihan oikeasti voisin olla auttamassa uuden ihmishenkiä säästävän rokotteen kehittelyssä. Yhtenä kahdeksastasadasta suomalaisesta. Meitä ennen soveltuvuutta oli kokeiltu pienellä joukolla ruotsalaisia aikuisia ja bangladeshilaisilla lapsilla.

Helsingin Yliopiston ja lääkeyhtiö Scandinavian Biopharman tavoitteena on tutkimuksen lopputuloksena saada markkinoille Escherichia coli –bakteerilta suojaava ETVAX-niminen rokote. Se suunnattaisiin matkailijoiden ripulia torjumaan, mutta ennen kaikkea myös kehitysmaihin sitä tarvitseville. Matalan tulotason maissa kuolee vuosittain yli 400.000 lasta ripuliin. Se on WHO:n mukaan toiseksi suurin syy alle 5-vuotiaiden kuolemiin.

Rokotetutkimuksen viimeiselle ristiretkelle lähti 38 eri ikäistä, mutta hyvin saman henkistä ihmistä. Nyt on matkalta palattu rummut kainalossa. Monia kokemuksia ja vatsankipristyksiä rikkaampana. Lasten ja lääketieteen puolesta.

Petri Uggeldahl

Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja.

Petri Uggeldahl

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet