LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Saaristomatkailu vaarassa jämähtää paikalleen

Soittokierros paikallisille saaristoristeilytoimijoille tuotti hyviä ja huonoja uutisia. Aurajoesta ei pääse enää Utön saarelle, mutta Turun ja Helsingin välisiä risteilyjä tulee ensi vuonna lisää. Reittimatkat edustavat matkustamisen kannalta ääripäitä eikä Turku-Helsinki -risteily korvaa Utön risteilyjen puuttumista.

Aurajoesta Utöhön tai Öröhön meno vaatii paljon niin laivayhtiöltä kuin matkustajaltakin. Kohteen pitää olla todella kiinnostava, jotta suuret ihmismassat rynnivät sinne aluksella, joka puksuttaa tuntitolkulla aavalla merellä ja mahdollisesti kohtuukovan merenkäynnin keskellä. Jos lintujen kiikarointi ei innosta, ei innosta matkalle lähteäkään ja puolityhjää alusta ei kannata kuljettaa kaukaisille saarille ja takaisin.

Ei ole ihme, että suosituin risteily kulkee Aurajoesta Ruissaloon. Hinta on halpa ja monelle riittää merellisen saaristotunnelman kokemiseen pieni pyrähdys lähisaareen.

On vaikea arvioida, onko Turulle etu vai haitta, että jokainen alus lipuu ensin pitkään läpi kaupunkimaisemman maiseman, kun taas esimerkiksi Helsingissä matka Kauppatorin rannasta käynnistyy heti täysin erilaisilla näkymillä.

Saariston Meritien Mikko Fagerroos on joka tapauksessa aivan oikeassa siinä, että Turusta lähtevässä saaristomatkailussa pitäisi tehdä erilaisia kokeiluja ja ainakin testata, miten matkailijoiden määrään vaikuttaa se, että pisimmät matkat sujuisivat nopeammin vauhdikkaalla paatilla. Paikalleen ei saisi jämähtää tai muuten puhutaan samoista ongelmista kymmenen vuoden päästäkin.

Teemu Nurmi

[email protected]

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet