LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Onko luupala syrjäyttänyt ristin?

Noin kuukausi sitten kerrottiin mediassa Pyhän Henrikin värttinäluureliikistä.Tämä luukappale, jonka aitoutta ei edes ole pystytty todistamaan herättää vuosikymmenestä toiseen käsittämättömiä intohimoja. Se on kuin mato-ongen koho, joka on välillä veden alla pompatakseen sitten taas pinnalle.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on hyväksynyt sopimuksen, joka mahdollistaa tämän reliikin pysyttämisen Helsingissä ainakin vuoteen 2029 asti. Reliikki on Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan (room. kat.) hallussa ja sitä pidetään seurakunnan alttarilla. Onko luupala syrjäyttänyt ristin?

Piispa Henrikin ja Lallin tarinasta tai pikemmin legendasta on erilaisia versioita. Katsotaan nyt erästä, jota voisin pitää loogisimpana. Kaikki nämä eri näkemykset tuovat enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Ja oikeastaan kysymyksen siitä, miksi Lallissa heräsi viha Henrikiä kohtaan. Eiväthän nämä pakanalliset esi-isämme varmaankaan fanittaneet näitä pakolla uskoonkastajia, mutta ei tämä nyt voinut Lallin tapauksessa olla syy Henrikin surmaamiseen.

Motiivia täytyy etsiä jostain henkilökohtaisesta tapahtumasta. Onkin arveltu muun muassa että Henrik delegaatioineen olisi saapunut talonpoika Lallin taloon ja vaatinut Kerttu-emännältä kestitystä.

Tämä sitten kiirehtihe maakuopalle (silloinen jääkaappi) tarkistamaan olisiko toissapäiväisestä villisian paistista tarjota vieraille. Todennäköisesti seurue syötyään jatkoi sitten matkaansa pitäen emännän tarjoilua itsestäänselvänä luontaisetuna! Kun sitten Lalli palasi, eikä pirtin pöydällä ollut kolikon kolikkoa, hän julmistui.

Raha olisi ollut tervetullutta, sillä oravannahkakaupoilla eivät kolikot juuri kilisseet. Ja sitten Köyliönjärven jäällä tapahtui, mikä tapahtui.

Historian lehdet ovat havisseet ja peittäneet totuuden asioiden kulusta. Mutta eiköhän huoli siitä, mitä Turun kauppatorin kaivauksissa juuri viime aikoina on tapahtunut, ole meille enemmän pohdiskeltavaa. Nämä maavajoamat ovat mielestäni suurempi huolenaihe kuin jonkun luupalan sijoituspaikka. Piispa Henrikin luusirua on jo tarpeeksi vuosien saatossa uutisoitu. Onkohan kukaan muuten tullut miettineeksi sitä,mitä tapahtuikaan Lallille? Joutuiko hän kirkonkiroukseen vai saiko kuolla rauhassa vanhuudenheikkouteen.

Tuula Okkola

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet