Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Turun talousihme

Turun kaupungin talous on merkillisessä tilanteessa.

Varsinais-Suomen talous on kehittynyt viime vuosina positiiviseen suuntaan. Meri- ja autoteollisuuden tuotanto on kasvanut voimakkaasti, ja myös lääketeollisuus ja rakentaminen ovat olleet nousussa. Laivat, Mersut ja hormonikierukat käyvät kaupaksi.

Työttömyysaste laski maaliskuun lopussa 8,4 prosenttiin. Työttömiä oli viimeksi yhtä vähän kymmenen vuotta sitten. Entistä useampi turkulainen maksaa veroja ja entistä harvempi nostaa tukia.

Silti Turun kaupungin alijäämä kasvaa.

Kun talousarviota tehtiin, sovittiin, että alijäämä olisi 20,8 miljoonaa euroa. Tuoreimmat talousennusteen mukaan alijäämäksi olisi muodostumassa 52,6 miljoonaa euroa.

Yhtälö ei ole helppo. Suurin ylitys, 28,5 miljoonaa euroa, on tulossa hyvinvointitoimialalta. Sieltä on vaikea säästää, koska vanheneva väestö tarvitsee entistä enemmän palveluja ja tarjolle tulee myös entistä kalliimpia hoitoja. Vanhukset on hoidettava kunnialla, eikä sairailtakaan voi evätä hyvää hoitoa.

Jotenkin poliitikkojen on kuitenkin ratkaistava tilanne. Ja nopeasti. Mitä pidempään käyttötalouden annetaan heikentyä, sitä kovempia keinoja sen kuntoon saaminen vaatii.

Oma lukunsa on se, miten käyttötalouden tilanne vaikuttaa investointeihin. Turun täytyy joka tapauksessa tehdä lähivuosina mittavia investointeja. Vanhoja rakennuksia täytyy korjata. Uusille asuinalueille tarvitaan päiväkoteja ja kouluja. Musiikkitalo, historian museo ja ammatillisen koulutuksen kampus odottavat päätöstä.

Käyttötalous täytyy pitää kunnossa, jotta investointeja voidaan tehdä. Vaikka käyttötalous yskii, investointeihin täytyy löytyä uskallusta. Ilman niitä Turun kehitys pysähtyy.

Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet