Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Edessä on valtava muutos

Turun kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä.

Tavoitteen toteuttaminen edellyttää varsin tuntuvia toimenpiteitä. Yhden esimerkin tarjoaa Turun ruokapalveluiden hiilijalanjäljen vähentäminen -raportti.

Vaikka ruoka valmistettaisiin ja kuljetettaisiin päästöttömästi, ruokahävikkiä ei olisi lainkaan ja ruoka olisi pelkkää kasvisruokaa, päästäisiin vasta noin 76 prosentin päästövähennykseen.

Raportissa todetaankin, että ruokapalveluille hyvä 10 vuoden tavoite voisi olla päästöjen puolittaminen. Sekin edellyttää päästöttömän energian käyttämistä, ruokahävikin puolittamista ja kasvisaterioiden lisäämistä 70 prosenttiin.

Muutos on valtava. Uunit on lämmitettävä päästöttömällä sähköllä. Koulujen oppilaat, päiväkotien lapset ja vanhainkotien asukkaat näkevät enää harvoin lautasellaan kanaviillokkia tai uunimakkaraa. Maidolle ja juustolle täytyy todennäköisesti heittää hyvästit. Ruokaa ei saa enää mennä roskiin.

Koska ruokapalvelut ei pysty leikkaamaan päästöjään 100 prosentilla, jostakin muualta täytyy leikata päästöjä senkin edestä, jos Turku mielii hiilineutraaliksi. Ruokapalvelut on vain yksi esimerkki.

Nuoret näyttäisivät olevan valmiita muutokseen.

Turkulaisen toimituksessa käy vuosittain tet-harjoittelijoita peruskouluista, ja Turkulainen tekee myös yhteistyötä turkulaisen lukion kanssa.

Peruskoululaisista ja lukiolaisista huomaa, että he ovat kiinnostuneita ja huolestuneita ympäristön tilasta. Nuoret myös sanovat olevansa valmiita toimimaan.

Huoli ei tosin näy vielä käytännön arjessa. Esimerkiksi Turun mopokanta on kasvanut viime vuosina noin 200 mopolla vuodessa ja kasvu jatkuu.

Joko puheet ja teot ovat ristiriidassa tai sitten ympäristön tilasta on huolissaan vain osa nuorista.

Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet