Janne Koivisto
Päätoimittaja Koivisto

Uusiin iskuihin varauduttava

Ei kai taas. Nämä kolme sanaa kuvaavat monen ajatuksia tällä viikolla. Koko Suomi järkyttyi maan historian viidennestä koulusurmasta.

Kuopiossa kuoli yksi ja loukkaantui kymmenen ihmistä. Teosta epäillään vuonna 1994 syntynyttä miestä, joka on yksi loukkaantuneista.

 

Kouluiskuista on tullut Suomessa vakava, laaja ja pitkäaikainen ongelma, johon on syytä puuttua entistä tarmokkaammin. Toteutuneet koulusurmat ovat vain jäävuoren huippu.

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina, että se tuki viime vuonna paikallisia poliisilaitoksia 341 uhkatapauksen estämisessä ja selvittämisessä. Tapauksia oli melkein yksi vuoden jokaista päivää kohti.

Todellisuudessa uhkatapauksia on enemmän, sillä paikalliset poliisilaitokset hoitavat suurimman osan tapauksista itse.

Taustalla on tyypillisesti sosiaalisia ja mielenterveydellisiä ongelmia. Mielenterveyden häiriöistä kärsii eri tutkimusten mukaan 20–25 prosenttia nuorista.

Hyvinvointivaltio on kymmenille tuhansille nuorille pahoinvointivaltio.

 

Kouluiskujen estäminen edellyttää useiden tahojen yhteistyötä.

Koulujen ja oppilaitosten pitää pyrkiä varmistamaan, että kaikki voivat hyvin ja mielenterveysongelmiin on tarjolla apua. Käytännössä tämä tiedetään mahdottomaksi. Aina joku voi pahoin. Tilastojen mukaan pahoinvointia on paljon.

Siksi iskuihin pitää varautua kouluissa ennalta. Kouluissa järjestetään paloharjoituksia. Miksi ei harjoiteltaisi myös kouluiskujen varalta? Kuluneen kymmenen vuoden aikana kouluiskut ovat uhanneet oppilaita tulipaloja enemmän.

Tärkeää on myös, että poliisi pystyy harjoittamaan aktiivista tiedustelua ja pyrkii estämään kouluiskut ennalta. Viranomaisilla pitää myös olla hyvä valmiudet toimia iskujen sattuessa. Kuopiossa valmiudet tuntuivat olevan kunnossa.

Päätoimittaja Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet