A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Ketkä pudotetaan kelkasta

Kuka saa hoitoa? Kuka jää ilman rahaa?

Vanhusten hoivaa ei ole varaa lisätä. Vaikka hallitus on päättänyt lisätä hoitajien määrää, 4 500 uutta hoitajaa eikä 220 miljoonan lisärahaa ole olemassa.

Hoitajamitoituksesta tulee lain kuollut kirjain kuten vuoden 1734 rakennusmääräyksestä. Sen mukaan ”jokaisessa talossa pitää olla humalisto” eli humalatarha.

Terveydenhuollossa tehdään jo joka päivä päätöksiä siitä, kenelle annetaan kalliita hoitoja. Terveystalous on osa sairaanhoitoa. Sen painoarvo kasvaa, kun kuntien sairaanhoitomenot lisääntyvät ja kunnilta loppuvat rahat.

Pakolaisten rahoittamisesta on jo tehty rajoittavia päätöksiä Tanskassa, Ruotsissa, Hollannissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa ja Unkarissa. Näissä maissa omien kansalaisten tarpeet ja rajaton maahanmuutto ovat asettuneet vastakkain. Tuleva EU-komissaari Jutta Urpilainen (sdp.) joutuu ratkomaan ongelmaa koko Euroopassa.

Velkaantumisella on tähän saakka siirretty ikäviä päätöksiä. EU-maiden johtajien ja Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan keskuudessa riidellään jo avoimesti velkaelvytyksen jatkosta. Voidaanko painaa lisää setelirahaa, jota jaetaan matalalla korolla markkinoille? Kuka siitä lopulta hyötyy?

Keskustan kannattajien enemmistö ei hyväksy syömävelan lisäämistä, sillä heillä on kokemusta velallisen elämästä. Hallituksen sisällä se tarkoittaa, että keskustan ja vasemmistopuolueiden ja vihreiden välillä on iso ristiriita. Jos keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tukee Antti Rinteen ajamaa lisävelkaantumista, keskustaa voi kohdata joukkopako perussuomalaisiin ja kokoomukseen jo seuraavissa kuntavaaleissa 2021.

Oma maa ensin on asenteellinen valtavirta Yhdysvalloissa, entisessä Itä-Euroopassa ja yhä vahvemmin myös Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa. Suomi on kulkenut eurooppalaisen valtavirran jälkijunassa, eikä ole merkkejä siitä, että Suomi hyppäisi siitä pois.

Rahan rajuin rajoite koetaan syksyn työmarkkinaneuvotteluissa, joita ei johda pääministeri vaan työntekijä- ja työnantajaliitot. Miten sitten suu pannaan, jos maassa lakkoillaan vasemmistojohtoisen hallituksen aikana?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet