Varsinais-Suomen Viro-keskus

Päivi ”Petzu” Hautala: Joskus elämä voi olla yhtä juhlaa

Päivi Petzu Hautalan näyttely on esillä Nummen kirjastossa marraskuun ajan.

"Joskus elämä voi olla yhtä juhlaa"

Näyttely Nummen kirjastossa 1.11.-29.11. 2019

Nummen kirjasto: Töykkälänkatu 22, 20540 Turku, Avoinna klo 7-21 (omatoimikirjastoon pääset kirjastokortilla ja sen tunnusluvulla)

 

Hei Petzu, kertoisitko vähän itsestäsi?

-Olen pohojalaanen Turuus, taidekäsityöläinen.

Etnohenkisiä koruja olen tehnyt noin 12 vuotta. Käytän niissä uutta, vanhaa ja kierrätettyjä materiaaleja. Tykkään tehdä koruistakin uniikkeja ja persoonallisia taideteoksia. Hyvän yön uninaamioita on ollut näyttelyissä esillä Turussa Brinkkalassa, Raision kirjastolla, Rakveren Art Cafessa ja Turun Vanhan Suurtorin taiteiden yössä hulmuamassa. Kaikki käsityöni on suurella rakkaudella tehty.

-Olen tällä hetkellä töissä Varsinais-Suomen Viro-keskuksessa. Kesällä tein Esto 2019:lle, maailmanlaajuiseen ulkovirolaisten kulttuuritapahtumaan suuren ’unisiepparin, jossa Viron lipun värit liehuvat nauhoissa sekä suunnittelin värityskuvat festivaalin lastentelttaan.

-Minut ja jouluiset käsityöni löydät tänä syksynä myös Vanhan Suurtorin joulumarkkinoiden aikaan Brinkkalan pihalta, Viro-keskuksen aulasta (2. kerros). (Tervetuloa 23.- 24. 11, 30.11- 1.12, 7.- 8.12 ja 14.- 15. 12 klo 11-17)

 

Nummen kirjastossa ”Joskus elämä voi olla yhtä juhlaa” -näyttelyssä esillä:

ETNOHENKISIÄ KORUJA

-Vitriinissä ihailtavina uniikit taidekorut.

UNISIEPPARIT

Unisiepparin alkuperäinen tarkoitus on suodattaa pahat unet ja ajatukset, päästäen lävitseen hyvät unet ja ajatukset. Alun perin intiaanien taikakalu.

ESTO 2019 -värityskuvia:

VIRON LIPPU / EESTI LIPP ’’Sinimustvalge’’. Lipun sininen väri kuvaa taivasta tai uskollisuutta ja lojaaliutta. Musta kuvaa menneisyyden synkkiä kärsimyksiä tai maata. Valkoinen kuvaa lunta tai toivoa.

Viron kansallislintu on haaranpääsky. SUITSUPÄÄSUKE eli SAVUPÄÄSKY. Se on kesän symboli, jonka lennossa on keveää vapautta. Virossa on pidetty onnellisena taloa, jonka pihapiirissä haarapääsky pesii.

’’Toob õnne, kaitseb maja’’

YKSISARVINEN, ÜKSSARVIK, on taruolento. Siitä säteilee mystistä rauhaa ja viisautta. Yksisarvisten silmien kerrotaan olevan syvänsiniset ja täynnä tähtiä. Pystyy keskustelemaan ihmisten kanssa sanattomasti.

KETTU / REBANE. Liikkuu pääasiassa ilta ja yöaikaan, älykäs ja oppimiskykyinen eläin.

KARHU / KARU. Virossa asuu n. 700 karhua. Tiheimmillään mesikämmeniä elää Viron keski- ja koillisosan laajoilla metsäalueilla. Tallinnan itäpuolella karhun elinpiiri ulottuu aina suomenlahden rannikolle saakka. Noin puolen 40 000 neliökilometrin pinta-alasta on karhujen pentutuottoaluetta, mutta karhuja tavataan satunnaisesti kautta maan.

Viron kansalliseläin on SUSI, HUNT, mutta sillä on monia kutsumanimiä; metsakutsu, metsakoer, hallivatimees, pajuvasikas, sorusaba, torunina, vanahuil, mustsuu, kriimsilm. Susi on villin ja koskemattoman luonnon symboli ja susia on elellyt viron metsissä jo tuhansia vuosia.

MAJAVA / KOBRAS. Majava on vedessä viihtyvä, suurin Virossa tavattava jyrsijä, eläimen pituus saattaa olla häntineen jopa 1,5 metriä ja maksimipaino 30kg. Majava on ovela ja viisas eläin.

 

****

PETZUN NÄYTTELYT:

2019 Nummen kirjasto, Turku

2018 Art cafe, Rakvere

2017 Raision kirjasto, Raisio

2017 Brinkkalan Outolintu, Turku

2017 Konsuligalleria, Turku

2014 Kasvitieteellinen puutarha, Wanhan tammen kahvila, Turku

2013 Vimma,Turku

2012 Nummen kirjasto, Turku

2005 Cafe Mansikkapaikka, Turku

2004 Cafe Henrik,Turku

2003 Kirjakahvila, Turku

1999 Juselius, (yhteisnäyttely) Turku

1999 Mökkigalleria, Lapua 

Varsinais-Suomen Viro-keskus

Aikaisempia kirjoituksia

Varsinais-Suomen Viro-keskus

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on kaikille avoin kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää Suomen ja Viron yhteyksiä niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin välillä. Turun Vanhalla Suurtorilla sijaitseva yhdistyksen toimisto palvelee myös Viron kunniakonsulaattina. 

 
Lisätietoja: www.viro-keskus.fi

Uusimmat mielipiteet