Jaakko LindforsKirjoittaja on Turun vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Työehtoshoppailu pysäytetään

Lehdistökuva

Miten voi olla mahdollista, että kokoomus, vihreät ja keskusta sysäsivät Turun kaupungin omistaman Arkean aggressiiviseen työehtoshoppailuun eli työntekijöidensä palkkojen leikkaamisen? Miten voi olla niin, että sama porukka äänesti perussuomalaisten tuella myös Kuntecin työehtoshoppailun puolesta?

Esitin Turun kaupunginhallituksen konsernijaostossa, että Turku estää Arkean työehtoshoppailun, mutta hävisimme äärimmäisen niukasti äänin 7–6. Äänestys Kuntecista hävittiin keväällä äänin 8–5.

Arkea ja Kuntec leikkivät vastuuttomasti tulella samaan aikaan, kun valtio-omisteinen Posti peruu työn halpuuttamisen. Työehtoshoppailu johtaa epävakaisiin työmarkkinoihin ja kiristyviin lakkoaaltoihin. Tällä tavalla poliittisen enemmistön äänestyskäyttäytyminen vahingoittaa Turkua, arvokkaita yhtiöitämme sekä rautaisia ammattilaisiamme.

Työehtoshoppailut voidaan vielä perua uudella konsernijaoston omistajaohjauksella maanantaina 9.12. On päivänselvää, että menen paikalle perumaan työehtoshoppailut. Mutta estävätkö työehtoshoppailun kokoomus, vihreät, keskusta ja perussuomalaiset?

Työmarkkinajärjestöille pitäisi antaa täysi vapaus ja neuvottelurauha etsiä heidän omista lähtökohdistaan yhteiset ehdotukset Arkean ja Kuntecin tilanteen parantamiseksi. Sitä, mikä toimii (lue: aidot työmarkkinaneuvottelut), ei pidä rikkoa, ja se, mikä on rikki (lue: työehtoshoppailu), on korjattava.

Kun neuvotteluihin ei tähän asti ole ollut Turun poliittisen enemmistön tahtoa, on syytä myös varautua esittämään konsernijaostossa, että Arkea ja Kuntec vedetään pois markkinoilta, ja että molemmat otetaan Turun kaupungin omiksi sidosyksiköiksi. Tällöin Arkean ja Kuntecin omistajilleen tuottamia palveluita ei enää tarvitse kilpailuttaa ja työehtoshoppailut voidaan unohtaa. Toisaalta yhtiöt joutuisivat luopumaan muille kuin omistajilleen tuottamistaan palveluista. Markkinoilta vetäytyminen voi silti olla kaikkein kestävin tie näinä aikoina, kun poliittinen enemmistö ja työnantajapuoli ovat linjansa valinneet.

Jos jokin on nyt tullut selväksi, kansalaisaloitteeni työehtoshoppailun estämiseksi on saatava eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman nopeasti. Allekirjoita: kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5651

Jaakko Lindfors

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet