A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Lopetetaan löysät puheet

Kun faktat eivät sovi, keksitään vaihtoehtoinen totuus.

Eduskunnan pöytäkirjat, omistajaohjauksen asiakirjat ja virkamiesten virkavastuulla antamat lausunnot osoittavat, että ministeri Sirpa Paatero (Sdp.) antoi täyden tukensa Postin hallituksen laatimalle selviytymisstrategialle: Posti piti pelastaa työehtoja muuttamalla.

Postin työtaistelun äidyttyä koko maata heiluttaviksi poliittisiksi lakoiksi, pääministeri Antti Rinne (Sdp.) oli keskellä kaaosta. Sekä Teollisuusliittoon puheenjohtaja Riku Aalto (Sdp.) että SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (Sdp.) kävivät kuumina. Aallon mielestä postilaisten siirto Teollisuusliiton sopimukseen oli laillinen. Elorannan mielestä ”työehtoshoppailun” edistäminen vei luottamuksen demareihin. Siksi Rinne aloitti osapuolien kiivaan maanittelun, uhkailun ja painostamisen. Näin kertovat sisäpiiriläiset.

Paateron toiminnalle kehitettiin vaihtoehtoinen totuus, jolla demarit yritetään häivyttää postilaisten työehtojen muuttamisesta. Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola ei suostunut syntipukiksi, sillä hänellä on asiakirjojen ja omistajaohjauksen virkamiesten täysi tuki. Hän myös tiesi, että Paatero oli informoinut demarien johtoa työehtojen muuttamisesta.

Vaihtoehtoisten faktojen synnytys muistuttaa tilannetta, jossa Rinne kolmasti kielsi tunteneensa ihmiskaupasta syytettyä romania Veijo Baltzaria. Arkistokuvissa hän kuitenkin kaulailee kaverin kanssa.

Postin-tapauksen puliveivaus asettuu kansakunnan muistissa samaan ketjuun, jossa ovat eläkeläisten vappusatanen, josta tuli pari kymppiä, tuhat uutta lääkäriä, jotka piti hoitaa parin tunnin lakirukkauksella ja ilmaston pelastavat rautatiet, jotka olivatkin liian kalliita.

Kaikki puoluejohtajat ovat julistautuneet totuuden torviksi ja valheiden vastustajiksi. Kun kriisi sattuu omalle kohdalle, ensimmäisenä häviää totuus ja voittajaksi nousee vallanhalu. Poliitikko eroaa vain pakolla, kuten kävi Sirpa Paaterolle.

Äänestäjät antavat lopulta tuomionsa, josta poliitikot eivät voi valittaa, ainoastaan itkeä kohtaloaan, kuten Paatero.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet