Ville ValkonenKirjoittaja on KTM, talouskeskustelija ja yrittäjä Talous ja Vauraus Oy:ssä.

Tuohta Turkuun -kolumni: Taloudellisuus on myös ympäristöystävällistä

Harvalla meistä on nykyään aidosti pulaa tavarasta, ainakaan määrällisesti. Kaikenlaista roinaa kertyy helposti nurkkiin liikaakin. Sen sijaan monilla on pulaa taloudellisesta turvallisuudesta ja mahdollisuuksista. Rahahuolia voi olla keskellä tavaranpaljoutta. Korkeillakin tuloilla elämä voi olla palkkakuitista toiseen selviytymistä.

Kuluttamalla ei voi vaurastua. Se onnistuu vain hankkimalla jotain, joka tuottaa kassavirtaa myöhemmin. Tuottava omaisuus voi olla tylsää, mutta se lisää turvallisuutta ja mahdollisuuksia. Esimerkiksi rahastoihin pääsee nykyään käsiksi muutamalla kympillä kuukaudessa.

Tärkeintä on tehdä päätös ja lähteä askel kerrallaan rakentamaan omaa taloutta. Ensin oppimalla, sitten kokeilemalla ja sitten luomalla oman järjestelmän. Omaisuuslajeista kannattaa tutkia ainakin osakkeet ja osakerahastot sekä asunnot.

Avain on uskaltaa aloittaa ja hankkia ensimmäinen sijoitus. Usein huonokin sijoitus on parempi kuin ei sijoitusta ollenkaan. Aloituksen jälkeen oppia kertyy vuosien varrella kokemuksesta, keskusteluista ja alan kirjallisuudesta.

Jokaisen hyvän näkemyksen löytyminen vie lähemmäs kohti parempaa taloudellista tilannetta. Kaikki matkat taittuvat askel kerrallaan.

Elämän tarkoitus ei tietenkään ole vertailla perunakilon hintoja kaupassa, joten menoissa kannattaa keskittyä isoihin asioihin: asuminen, liikenne ja ruoka vievät valtaosan suomalaisten rahoista. Jos jäljelle jäävä uppoaa tavaraan, jota oikeasti ei tarvitse, on vaikeaa jättää tilaa tuottavalla omaisuudelle.

Tosiasia on, että planeettamme on rajallinen. Loputonta määrää krääsää se ei kestä. Taloudellisuus on myös ympäristöystävällisyyttä.

Uuden vuosikymmenen koittaessa voikin pohtia, tarvitsemmeko oikeasti kaikkea, mitä nurkkiin on kertynyt ja mitä marketit ovat pullollaan.

Ville Valkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet