Elina Rantanen Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihr.).

Kolumni: Uskaliasta uutta vuotta päättäjille

Vuodenvaihteen lähestyessä meillä on tapana alkaa ajatella seuraavaa vuotta toiveikkaana – josko silloin saisimme aikaiseksi toteuttaa ne lupaukset, joita emme kuluneena vuonna tulleetkaan toteuttaneiksi.

Turussa saatiin kuluneena vuonna aikaan monia isoja päätöksiä, kuten syrjäytymisen ehkäisyn toimenpiteet, lähiöiden kehittäminen, pormestarimalliin siirtyminen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus.

Toivoisin, että meillä riittäisi tulevana vuonna rohkeutta tehdä myös ne isot päätökset, jotka jäivät tänä vuonna tekemättä. Näitä ovat ainakin raitiotien eteenpäin vieminen, musiikkitalon rakentamispäätös ja liikenteen päästöjen reipas vähentäminen.

Miksi isojen investointipäätösten tekeminen sitten on niin vaikeaa? Koska ne maksavat. Samaan aikaan julkisessa keskustelussa toistuvasti unohtuu, että vaihtoehto tulee usein vielä kalliimmaksi. Koska se tapahtuu pikkuhiljaa eikä kertarysäyksellä, siihen ei kiinnitetä juurikaan huomiota.

Esimerkiksi uuden musiikkitalon rakentamisen on laskettu olevan edullisempi ratkaisu kuin vanhan konserttitalon korjaaminen nykyaikaiseksi musiikkitaloksi. VTT:n tutkijat laskivat, että raitiotie maksaa itsensä takaisin kaupunkikehitysinvestointina, kun sen potentiaali hyödynnetään täysimääräisesti. Vaikka käytössä on laskelmia ja asiantuntija-arvioita, uskallusta uskoa niihin uupuu.

Miksi isojen investointipäätösten tekeminen sitten on niin tärkeää? Koska vaihtoehto – se, ettemme investoi kaupungin kehittämiseen – on kaikkein kallein, vaikka se ei näennäisesti maksa mitään. Silloin kaupunki näivettyy pikkuhiljaa tavalliseksi maakuntakaupungiksi sen sijaan, että se pyrkisi olemaan yksi Suomen kolmesta suuresta kaupunkialueesta. Tämä vähentää kaupunkiin suuntautuvaa kiinnostusta ja tuloja, mikä taas heikentää kaupunkilaisten jokapäiväisten palvelujen rahoitusta.

Isoja investointeja ei pidä pelätä, sillä pitkällä tähtäimellä ne lisäävät Turun menestystä ja turkulaisten hyvinvointia. Lyhyellä tähtäimellä ei päätöksiä kannata tehdäkään. Siksi toivon meille kaikille rohkeutta katsoa kauas ja uskallusta investoida tulevaisuuden Turkuun. Toiveikkaana toivotan uskaliasta uutta vuotta!

Elina Rantanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet