Jouni LehikoinenKirjoittaja on Mikaelinseurakunnan kirkkoherra.

Loman tarpeessa?

Juhannuksesta alkaa monelle se vuoden odotetuin aika; kesäloma. On hienoa, kun vuoden uurastuksen jälkeen saa unohtaa työn ja heittää oikein kunnolla vapaalle. Loman tarpeellisuutta on turha kyseenalaistaa. Levon ja akkujen lataamisen mahdollisuus ”firman piikkiin” on suuri etuoikeus. Loma on aikaa, jolloin voi viimein yrittää karistaa stressiä kannoiltaan. Kuitenkin loman viimein koittaessa alkaakin usein vasta varsinainen stressaava jakso, joka saattaa pahimmassa tapauksessa kuormittaa vielä lisää. Kuinka ihmeessä ihminen suostuukin vapaaehtoisesti raahautumaan umpiuupuneessa tilassa loman juuri alettua lentokentälle tai liikenteeseen jonottamaan ja kiirehtimään satojen muiden stressaantuneiden ihmisten kanssa? Vai nauttiiko lomasta enää kukaan, kun ollaan viimein rättiväsyneinä perillä ja jokaisella tuntuu olevan jo jotain hampaankolossa?

Lomaileminen taitaa olla myös enemmän ja enemmän taitolaji. Työt seuraavat aivan liian useasti lomalle ja hukkaavat arvokasta loma-aikaa. Erään tutkimuksen mukaan jopa 70 % kesälomaansa viettävistä tekee töitä ja stressaa töihin paluuta.

Kesäloma saattaa pahimmillaan muodostua painajaiseksi. Voidaan oikeutetusti puhua lomakriisistä, jonka suurimpia aiheuttajia ovat liian suuret toiveet ja odotukset, alkoholi ja rahankäyttö. Elämme arjessa liian usein ”sitten kun” - elämää, jossa vapaa-aikaan liittyviä toiveita ja tarpeita lykätään harvoihin lomapäiviin. Kun uhrauksia on tehty pitkin vuotta, kasvatetaan lomaan kohdistuvia odotuksia mahdottomiksi. Seurauksena on pettymystä ja mielipahaa. Harmia puretaan sitten elämänkumppanin ja lasten niskaan. Loma tarjoaa mitä parhaimmat puitteet yhdessä tekemiselle ja - olemiselle. Läsnäoloa ei kuitenkaan korvaa pelkkä paikalla olo. Kumppani, joka uppoutuu televisioon tai nettiin, ei ole henkisesti läsnä. Läsnäolo syntyy nimittäin aina keskusteluista ja yhdessäolosta.

Kesä on levon ja virkistäytymisen aikaa. Toisille kesä on työtä, toisille lomaa, joillekin pettymystä ja stressiä, toisille rentoutumista ja irtautumista arjen rutiineista. Toisaalta loma ei ole suoritus. Sen onnistumisen mittareina ei ole se, kuinka monta paikkaa ehti loman aikana kiertää, tai kuinka monta päivää viettää mökillä. Lomalla on lupa vain olla ja levätä ilman mitään aikatauluja. Lomalla tarvitaan myös hengen - ja sielun ravintoa, jota esimerkiksi monet hengelliset kesätapahtumat tarjoavat, kuten nyt viikonvaihteessa pidettävät Evankeliumijuhlat Turussa. Ihminen varastoi lomalla monenlaista evästä tulevien päivien varalle. Parhaimmillaan jotakin sellaista, mikä auttaa jaksamaan raskaimman arjen keskellä.

Vanha sanonta taitaa olla oikeassa siinä, että kukaan ei ole niin loman tarpeessa kuin juuri lomiltaan palannut, mutta toisaalta töihin palaaminenkin voi olla positiivinen ja hyvä asia. Ihminen saa olla kiitollinen työn mahdollisuudesta. Kaikilla ei nimittäin ole sitä. Mutta loma on aina lomaa. . Opetellaan ainakin olemaan itsellemme ja toisillemme vähän armollisempia tänä kesänä.

Jouni Lehikoinen

Kirjoittajan on Mikaelinseurakunnan kirkkoherra

Jouni Lehikoinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet