Jouni LehikoinenKirjoittaja on Mikaelinseurakunnan kirkkoherra.

Usko Eevertti!

Huumori on hyvä asia- etenkin hyvä huumori. Raskaan arjen keskellä huumori voi parhaimmillaan tuottaa helpotusta ja tyhjentää päätä kaikesta ikävästä. Huumoria tarvitaan ihan arjessa jaksamiseen. Elämä on liian usein käynyt tosikkomaiseksi kilpailuksi, jossa heikoimmat jäävät armottoman ajan jalkoihin. Tosikkomainen pönötys tekee elämästä kuivaakin kuivempaa suorittamista, jossa ihminen unohtuu täysin.

Kautta aikojen on mediassa esiintynyt myös hupaisia kirkollisia henkilöitä pastori Sillistä aina kanttori Piipariseen asti. Suositun Putous-ohjelman hahmo pastori Usko Eevertti Luttinen on herättänyt viime päivinä paljon ihastusta ja vihastusta. Aku Hirviniemen luoma sketsihahmo taitaa ollakin Putouksen suosituimpia hahmoja tällä hetkellä.  ”Sitähän sää kysyit”- fraasilla ratsastava Sorvankylän pappi on kallellaan milloin viinaan, miehiin ja naisiin, rahasta puhumattakaan. Kyseisellä sketsihahmolla varmasti on kosketuspintaa moneen pappishenkilöön - valitettavasti. Ongelmana vain taitaa olla se, että usein huumorin nimessä ylitetään raja, jossa toisen uskonnollista vakaumusta halvennetaan ja painetaan lokaan. Kyse ei tällöin enää ole hyvästä huumorista. Pahimmillaan Usko Eevertti ylittää reippaasti tämän rajan ja hänen sutkautuksensa koetaan pikemminkin rienauksena. Mielestäni tässä liikutaan aika aroilla ja herkillä elämänalueilla, joista ei tulisi revitellä halventavasti. Maailmassamme on vielä kaikesta huolimatta jotakin, joka on pyhää ja johon tulee suhtautua kunnioittavasti.

Papeista ja kristityistä riittää sketsihahmoja ja monenlaista huumorinaihetta yllin kyllin.  Pappikin on ihminen kaikkine puutteineen - siitä löytyy varmasti aihetta moneen hyvään sketsihahmoon.

Tosikkomaisuus ei ole kristillinen hyve - päinvastoin. Fariseusten pahin puute oli ja on se, että he eivät ole oppineet nauramaan koskaan itselleen.

Aku hyvä. Kehitä Usko Eevertistä aidosti humoristinen kenenkään vakaumusta loukkaava hahmo. Pystyt siihen varmasti!

Jouni Lehikoinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet