Kaupunginjohtaja kyykyttää lapsiperheitä ja yrittäjiä

Turku on toiminut edelläkävijänä monipuolisten päivähoitopalveluiden kehittämisessä. Kun kaupunki itse tuotti aikaisemmin lähes kaiken perheille tarjotun päivähoidon, on vuoden 2010 jälkeen tullut runsaasti lisää yksityisiä päiväkoteja. Palvelusetelin käyttöönotto neljä vuotta sitten on rohkaissut monia tuottajia mukaan talkoisiin. Nyt jo lähes 40 päiväkotia tuottaa päivähoitoa palvelusetelijärjestelmää käyttäen yhteensä 1300 lapselle. Osa tuottajista on pieniä yrityksiä, osa yhdistyksiä.

On venäjän-, englannin ja ranskankielistä päiväkotia. TYKSin työtekijöiden aikoinaan perustama yhdistys pitää omaa päiväkotia. Itse kaipaisin vielä metsäpäiväkotia, liikunnallista, taiteellista ja musikaalista päiväkotia, joita varmaan olisi ollut tulossa.

Palveluseteli on yksinkertaistanut sekä tuottajien että kaupungin byrokratiaa. Kasvatus- ja opetustoimi on kehittänyt yhdessä Ammattikorkeakoulun kanssa yksityiseen päivähoitoon sääntökirjan, joka sisältää päivähoidon tuottamiseen ja laatuun liittyvät oleelliset asiat. Se on toiminut sopimuksen kaltaisen asiakirjana, jota yksityiset tuottajat ovat kiltisti noudattaneet.

Nyt kun olisi kaupungin vuoro omalta osaltaan sitä noudattaa tekemällä palvelusetelin hintaan kahden vuoden välein sovitun indeksikorotuksen, onkin kaupunginjohtaja ja hänen esikuntansa sitä mieltä, ettei sääntökirjaa tarvitsekaan noudattaa! Koko huolellisesti valmisteltu säännöstö on kaupunginhallituksen esittelyssä julistettu lähinnä vessapaperiin rinnastettavaksi asiakirjaksi.

Näin siis kaupunginjohtaja yrittää tuhota koko sen työn, jota kasvatus- ja opetustoimessa on vuosikausia tehty turkulaisten lapsiperheiden elämisen helpottamiseksi ja vaihtoehtoisten palvelujen takaamiseksi tasapuolisesti. Mainittakoon vielä, että kaupungin omissa päiväkodeissa hoito maksaa 3000€ /vuosi enemmän kuin yksityisten kustannukset ovat. Jos siis kaupunginjohtaja ajaa yksityiset tuottajat nurin, koituu pelkästään näiden lasten siirtymisestä Turun omiin päiväkoteihin noin 4 miljoonan euron lisälasku, kun kahden vuoden ajalta tapahtuva indeksikorotus 3.6% olisi 300 000€ luokkaa.

Tässä onkin hieno viesti kaikille yrittäjille: ryhtykää vaan tekemään bisnestä Turun kaupungin kanssa jos haluatte elämäänne jännitystä ja suuria yllätyksiä. Mutta huomatkaa, että vaikka kaupunki nostaa kyllä omille yhtiöilleen maksettavia korvauksia hulppeastikin, ei kannata kuvitella minkäänlaista reilu peli-meininkiä eikä varsinkaan kannata luottaa sovittuihin periaatteisiin. Lapsiperheet odottelevat ihmeissään, koska varmistuvat syksyn hinnat.

Täytyy myöntää, että olen harvoin ollut näin ällikällä lyöty kuin tässä asiassa. Turun strategian lause: Jokaista ihmistä kohdellaan tasa-arvoisesti; samat periaatteet myös yrityksille ja yhteisöille osoittautui taas pelkäksi tyhjäksi lauseeksi, joita kaupungin papereissa runsaastikin viljellään.

Kaija Hartiala

Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuutettu (kok.) ja lastenlääkäri

Kaija Hartiala

Kaija Hartiala työskentelee Mehiläisessä lastenlääkärinä ja on Turun entinen apulaiskaupunginjohtaja.