Kenneth Liukkonen

Politiikkaoptimismi tupsahti markkinapessimistin syliin

Tapahtumaa, jossa maailmankuvamme muuttuu perusteellisesti, kutsutaan paradigman muutokseksi. Sitä, että meillä on eurokriisi päällä tuskin voi kutsua paradigman muutokseksi, vaan asiaa on pidettävä selviönä - ajankuvana ja ilmiönä, joka seurauksineen on täysin johdettavissa sen taustoista. Siispä kysymykseen, onko kreikkalaisten 10 vuotta peukaloiman tilastopuhalluksen esiintulo paradigman muutos - on vastaus; ei. Myös kysymykseen, ovatko jatkuvat eurokriisit paradigman muutos, on vastaus; ei. Kaduntallaajan todellisuuskäsityksen särkymistä hipoo kuitenkin se reaalipolitiikan ja reaalitalouden lainalaisuuksien siirtymä, jossa poliitikoiden kuvitellaan saaneen takaisin maagiset valtikat ohjata taloutta. Mistä rautaesiriipun rippeistä tämä vaikutusvalta ja kyky poliitikoille nyt on tupsahtanut?

Läpi koko 2000-luvun sosiaalipolitiikan tutkijat, kansantaloustieteilijät ja sosiologit harmittelivat kilpaan, ettei poliitikoilla ja politiikalla ole mitään valtaa talouteen, ja ettei poliitikot kykene ohjaaman taloutta, ja että koko EU on markkinavetoinen projekti keskellä globalisaatiota. Tällä retoriikallahan saatiin korkeintaan aikaan se, että poliitikot saamattomina ja ymmärtämättöminä nostivat kädet pystyyn ja antoivat markkinoiden määrätä, vaikka heille olisi kädestä pitäen pitänyt kertoa miten sitä poliittista valtaa käytetään, ja ettei kritiikki, sikäli kun epäkohtiin puututaan ajoissa, tarkoita yhtä kuin toteutuvaa ennustetta.

Oudointa retoriikassa juuri nyt on se, kuinka ajat olisivat muuttuneet ja joka ikinen poliitikon lausunto tai peukalointi saisi markkinat reagoimaan joko positiivisesti tai negatiivisesti. Italia suomii Urpilaista siitä, että hän vaarantaa Italian korkotason, koska ei suostu kustantamaan heidän talletussuojaa ja toisaalta Euroopan talousjohtajat pyrkivät kriisitoimesta kriisitoimeen peukaloimaan sitä, miten markkinat reagoisivat ja suhtautuisivat. On poliitikoiden vaikutusvallan liioittelua ja kabinettikarnevaalia pitää heitä tässä vaiheessa merkittävinä. Markkinat ovat avustajien tiedotuspeliä fiksummat. Se on aivan selvä. Varsinkaan kriisin keskellä, ei poliittisella vaikutelman luonnilla pystytä ratkaisemaan mitään. Markkinat toimivat lukujen pohjalta, ja luvut kun nyt vain ovat kertakaikkisen huonot.

Kenneth Liukkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet