Kenneth Liukkonen

Moraalisuus - ja mitä valta on

Uhraamme valtavasti ihmisiä, siis elintapamme. Se on vähän niin kuin asteekit uhrasivat orjia jumalilleen. Meidän kirkkain tähti ja valtikka on raha. Se on myös muiden jumala, ja hekin kunnioittavat ja tyytyvät osaansa. Toisaalta he myös ovat orjia, eivätkä voi vaikuttaa kohtaloonsa. Pyhättömme taas on Tellus, jonka korkeimmalla tasanteella pohjoisella pallonpuoliskolla uhririitit tapahtuvat.

Onko raha kärsimys ja anhedonia, vai onni ja hedonia?

Ainakin raha on valtaa ja osallisuutta. Vaikkakin sen tavoittelu ja kunnioitus saattaa orjuuttaa, on raha kuitenkin vain ihmisten työn ja vaihdannassa tapahtuvan arvonlisäyksen väline ja mittari.

Heillä jotka eivät ole varakkaita, ei ainakaan ole osallisuutta, ja kuitenkin he ovat kohtalon omia omassa kurjuudessaan. Ja sen kohtalon määritämme me rikkaat valtiot, tai oikeastaan rikkaiden valtioiden rikkaat ja suurvaltapolitiikka, jotka ovat kaikista osallisimpia. Miten raha saa niin voimakkaat muodot ja miksi se määrää moraalin ja resurssitalouden virrat?

Hän joka on osallinen voi määrätä pelisäännöt. Hän joka on osallinen määrittää moraalin. Vähän niin kuin sodassa se voittanut osapuoli. Hän joka on kaikista osallisin ottaa minkä haluaa ja jättää eloonjäämiskamppailun muualle. Sinne jonnekin missä ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit ovat arkipäivää. Sen takiahan juuri rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät - vaikka eivät absoluuttisesti, niin suhteellisesti. Ja se nimenomaan on kurjuutta.

Olemmeko me syyllisiä? Pohjoiskalotin rikkaat ovat vaikutusvalta- ja resurssijumalan maan päällä syntyneitä tuhlaajapoikia. Jokainen meistä on langennut. Jokainen kuluttaja tekee valintoja. Jokaisen taskussa oleva nokialainen on toki tuottanut hyvää mieltä, koska sen ostaessaan tuimme suomalaista insinöörityötä ja verokertymiä, mutta mikä inhimillinen kurjuus onkaan tämän tosiasian kääntöpuolella kiinalaisissa hikipajoissa. Me vai muut? Vaiko sittenkin maailma yhdessä?

Sanos Apusen Matti nyt jotain tähänkin heittoon.. Mikä on pelastuksesi?

Kenneth Liukkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet