Lukijan kirjoitukset

Patsashankkeen todellinen tausta

Turussa käytävässä Aleksanteri I:n ja Kaarle Juhanan tapaamista esittävää patsasta koskevassa keskustelussa suuri osa keskusteluun osallistuneista ei ole ymmärtänyt, mistä on kysymys. Ne puolestaan, jotka ymmärtävät, eivät rohkene sitä sanoa.

Kysymyshän ei ole tuon Turulle ja Suomelle merkityksettömän tapaamisen ikuistamisesta, vaan siitä muistuttamisesta, miten ”onnellista” Suomelle oli päätyä venäläisvallan alle. Epäilemättä jotkut patsashankkeen keskeisistä taustavoimista ovat sitä mieltä, että suomalaisten ”onnellisuus” olisi nytkin sekä tulevaisuudessa taattu Venäjän yhteydessä.

Eläähän Venäjällä vahvana ajatus, jonka mukaan esimerkiksi Baltia ja Suomi on vain toistaiseksi irrotettu suuresta Venäjänmaasta. Tavoitteena on kaikkien niiden alueiden palauttaminen äiti-Venäjän yhteyteen, joita venäläinen sotilassaapas on joskus tallannut.

Ruotsin valta ei Suomen kannalta ollut mitään todellista onnen aikaa, mutta se tosiasia ei miksikään muuta sitä, että Venäjän vallan alla suomalaisia uhkasi täydellinen katoaminen maailmankartalta. Siksi on vähintäänkin arveluttavaa, että Suomen ja Venäjän valtioyhteyttä juhlistetaan näyttävillä monumenteilla.

Helsinkiin vastaava monumentti pystytettiin vuonna 1913. Katajanokalle rakennettiin ns. Resvoin kappeli muistuttamaan siitä onnesta, mikä Suomea kohtasi, kun se pääsi osaksi Venäjää. Itsenäisyytemme alussa vuonna 1920 kappeli revittiin, kun silloinen sukupolvi tiesi käytännön kokemusten perusteella, ettei Suomen sodan 1808‒1809 lopputulos ollut maamme kannalta mitenkään onnellinen, vaikka nimellinen itsehallinto tuolloin saatiinkin. Viimeistään sortovuodet olivat osoittaneet silloisen vallanpitäjän tavoitteet.

Turkulaisilta päättäjiltä odottaisi historian tuntemusta ja historian ymmärtämystä sen verran, ettei venäläisvaltaa ihannoivia patsaita enää pystytettäisi. Ne, jotka haikailevat itäisiä vaikutteita, käykööt saamassa innoitusta Puolalanmäen Leninistä tai Helsingin Hakaniemen rauhanpatsaasta.

Mikko Uoladosentti, Turku

Lukijan kirjoitukset

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet