Lukijan kirjoitukset

Onko kielilaki oikeudenmukainen?

"Kyllä meillä kaikilla pitää olla oikeus saada palvelu äidinkielellämme. Kyllä perustuslakia täytyy kunnioittaa." Tätä mantraa puoluejohtajamme toistivat Carl Haglundin perässä kuin kuuliaiset kansakoulun ekaluokkalaiset ikään.

Me kaikki = ruotsinkieliset. Pois lukien saamenkieliset, romaninkieliset, venäjänkieliset, somalinkieliset, viittomakieliset ja ne 200 muuta kielivähemmistöä, jotka Suomessa asuvat.

 Palveluvelvoitteemme koskee myös riikinruotsalaisia, norjalaisia ja tanskalaisia.

Meillä on laki, joka oikeuttaa nöyryyttämään toista ihmistä. Nöyryyttäjällä on vielä lainmukainen oikeus tehdä valitus tästä nöyryytetystä. Nöyryytetty voi saada rangaistuksen, vähintään huomautuksen.

Kysymys on kielilaista. Lain mukaan suomen kieltä hyvin osaava suomenruotsalainen  voi vaatia esim. Joensuun poliisilaitoksella palvelun ruotsiksi. Lain mukaan poliisin on palveltava suomenruotsalaista tämän vaatiessa ruotsiksi. Kenties tällä poliisilla on edellisen kerran asioinut ruotsinkielinen asiakas 20 vuotta sitten. Palvelu on ehkä tönkköruotsia, jos pystyy palvelemaan ollenkaan ruotsiksi.

Lain mukaan suomenruotsalaisella on oikeus tehdä valitus tuosta poliisista, ja poliisi voi saada rangaistuksen, vähintään huomautuksen.

Minun oikeustajuni mukaan laki on virkamiestä törkeästi nöyryyttävä. Kysymys on nöyryyttämisestä, alistamisesta, ylemmyydestä, häikäilemättömyydestä.

Suomen valtio tarjoaa jokaiselle suomalaiselle täydellisen suomen kielen opetuksen. Lähes jokainen suomenruotsalainen, ahvenanmaalaisia lukuun ottamatta, kuulee ja pääsee käyttämään (halutessaan) päivittäin suomen kieltä.

Oikeudenmukaistako? Tasa-arvoako? Suvaitsevaisuuttako? Ovatko myös suomenkieliset samanarvoisia?

Onko kielilaki oikeudenmukainen? Onko sellainen laki oikeudenmukainen, joka johtaa kohtuuttomuuksiin. Onko yliopistojen kielikiintiöt perusteltuja? Kenen etu on pakkoruotsi ? Miksi pakkoruotsi ei voi olla vapaavalintainen? Onko se jotenkin ruotsinkielisiltä pois, jos joku ei halua opiskella ruotsia?

Tässä kysymyksiä, joihin en ole kymmenen vuoden sitkeästä yrittämisestä huolimatta saanut vastauksia.

Jani Koskinen

Lukijan kirjoitukset

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet