Lukijan kirjoitukset

Pennisillan paikka

Turun Palossa 1827 tuhoutunut Pennisilta lienee ensimmäisiä paikkoja, jolta arvostettua Aurajoen kulttuurimaisemaa on tallennettu niin valokuviin kuin lyijy- ja hiilipiirroksiin.

Tämä Turun arvokkaimpiin kuuluva kulttuurihistoriallinen maisemakokonaisuus on nyt palautettavissa, mikäli päättäjät kerrankin uskaltavat kuunnella turkulaisten (valitsijoittensa) mielipidettä ja tahtoa asian ympärillä.

Vähätori (kirjaston edustalta) on erinomaisella tavalla kunnostettu ja sen vetoisuus turkulaisten keskuudessa on lisääntynyt huomattavasti.

Juuri peruskorjattu ja uudelleen avattu perinteikäs Pinellan ravintola kokonaisuus osaltaan elävöittää mainiosti tyhjillään ja toimettomana olevaa Vanhaa Suurtoria.

Tätä elävöittämistä tulee ehdottomasti jatkaa ja juuri tähä , sillan palauttaminen alkuperäiselle paikalle antaa parhaan mahdollisuuden lähtökohdan alueen “henkiinherättämiselle”. Lopputuloksena voi olla pelkästään ainutlaatuinen historiallinen aluekokonaisuus, jonka mahdollisuudet ovat lähes rajattomat , niin matkailun, kulttuurin, kaupunkihistorian kuin turkulaisten vapaa-ajan vieton alueilla.

Elokuva Taistelu Turusta palauttaa erinomaisella tavalla mieliin menneiden vuosikymmenten aikana tapahtuneen ”Turun raiskauksen”, tämä häpeällinen kehitys on nyt lopetettava oli sitten kyseessä kulttuurihistorialliset rakennukset tai maisemakokonaisuudet. Rohkeutta päättäjät.

On aivan järjen vastaista tilanteessa, jossa kevyenliikenteen väylä rakennettiin Brahenkadulle päättyen juuri vanhan Pennisillan kohdalle, jatkumatta ei mihinkään. Niin samanaikaisesti ollaan sijoittamassa uutta kevyenliikenteen joenylitystä Kauppiaskadun ja Rettinginrinteen välille, paikkaan johon ei tule kevyelle liikenteelle tarkoitettua väylää muualta kuin kirjaston suunnalta Brahenkadun alusta ja sataman suunnalta Koulukadulta Läntistä Rantakatua pitkin.

Tällä päätöksellä ruuhkautetaan entisestään Läntisen Rantakadun vetoisuus tuomalla sille lisää kevyttä liikennettä. Katuosuushan on nykyisellään yhteiskäytössä kävelijöiden, kuntoilijoiden, pyöräilijöiden, koirien ulkoiluttajien ja ties minkä kesken.

Varsinkin kesäviikonloppuisin osuudella on jo nyt varsin ruuhkaista - mitenkähän mahtanee olla jatkossa ? Muistetaanpa vielä, että samaisen katuosuuden valtaavat markkinamyyjät kojuineen muutaman kerran vuodessa. Asialle on nyt annettu sinetti päättäjien taholta.

Turkulainen Pertti Paasio kertoi, että ”Pennisillan” aikoina oli tapana sinetöidä tärkeitä asiakirjakääröjä ja niihin pääsi käsiksi vain murtamalla sinetti. Nyt hyvät turkulaiset on sinetin murtamisen hetki ja nostaa kansalaisvastustus päätöksen muuttamiseksi ja aloittaa todellinen kulttuuriteko, jonka vaikutus kestää kulttuurivuotta kauemmin ja joka herättää kiitollisuutta ja kunnioitusta tulevien sukupolvien ja alueesta nauttivien keskuudessa.

Jyrki HurmeRunosmäen Kokoomuksen puheenjohtaja

Lukijan kirjoitukset

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet