Lukijan kirjoitukset

Oikeistopolitiikka jyrää pienituloisia

Urpilaisen Sdp:n ja Kataisen Kokoomuksen hallitus sopi pikavauhtia valtion talousarvioesityksestä. Hallituksen esitys ei sisällä yhtään sellaista uudistuksia tai määrärahoja, jotka parantaisivat keski- ja pienituloisten asemaa ja estäisivät köyhyyden lisääntymistä.

Nyt Urpilaisen-Kataisen hallitus markkinoi talousarvio-esitystään pieni- ja keskituloisia suosivaksi ostovoimaa turvaavaksi esitykseksi. Sdp:n Urpilainen, Vasemmistoliitto ja Kristilliset toivat ennen hallituksen muodostamista esille, että köyhimpien tuloja on korotettava 200-500 euroa kuukaudessa, mikä edellyttää sitä, että suurfirmojen ja muiden raharikkaiden verotusta on kiristettävä pienituloisten hyväksi. Nyt on tullut esille, että vaalilupaukset eivät ole toteutuneet. Ennen vaaleja on helpompi luvata, kuin toteuttaa niitä. Teot lupauksiksi ja rehellisyys ennen kaikkea. Tämä koskee Sdp:n, Vasemmistoliiton, Kristillisen, Ruotsalaisten ja Vihreiden ohella kaikkia. He sopivat hallitusohjelmasta pääoman puolueen Kokoomuksen kanssa. Heti ilmeni, että Kokoomus määräsi hallitusohjelmasta, johon Sdp:n Urpilainen ja muiden puolueiden puheenjohtajat yhtyivät.

Hallitusohjelmaa kaikki perustelivat hyväksi. Tavallisilla kansalaisilla ei edes ole tietoa hallitusohjelmasta. Kunnallisleikkaukset ovat 631 miljoonaa euroa, ne kohdistuivat kuitenkin pienituloisiin. Tavallisten työläisten, eläkeläisten, työttömien, opiskelijoiden ja muiden toimeentulo kiristyy, koska asumiskustannukset ja kaikki muut laskut ja elinkustannukset ovat nousseet huomattavasti ja tulevat edelleen nousemaan. On todettu myös, että kaikki maksut ja palvelut, bensa ja muut polttoaineet, alkoholi, tupakka ja elintarvikkeet ovat nousseet 20-30 prosenttia ja tulevat nousemaan lisää. Kahvi on kallistunut 50 prosenttia ja nyt on sanottu, että sen hintaa pitää nostaa 30 prosenttia lisää. Lääke- ja sairaalamatkakorvauksia karsitaan eri kunnissa 133 miljoonaa euroa. Ei ole selviytymisen näköalaa tulevaisuudelle, sillä pääomat juoksevat ulkomaille ja pitkäaikaistyöttömyys kasvaa entisestään.

Esko Luukkonen

Lukijan kirjoitukset

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet