Vastuullista salailua ja myrkkymaljoja

Pääministeri Jyrki Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vaativat vastuullisuutta, läpinäkyvyyttä ja avoimuutta politiikan sisältöön. Omalla toiminnallaan he osoittavat, että nämä vaateet on tarkoitettu muiden noudatettavaksi. Vai olenko ymmärtänyt väärin?

On vastuullista salata Kreikka sopimuksen sisältö kansalaisilta. Kansalaiset tosin maksavat sopimuksen laskun. Kansalaiset joutuvat ottamaan viime kädessä vastuun tietämättä mistä. Hallitus toimii kuin herkkusienien kasvattajat eli kansalaiset pidetään pimennossa ja kerran kuussa kipataan lantakuorma niskaan.

Kiviniemen, Pekkarisen, Kataisen ja Urpilaisen valtakausina on vastuullisen salailun kulttuuri juurtunut syvälle suomalaiseen politiikkaan. Valtion hallinnon mätäpaiseet poksahtelevat enemmin tai myöhemmin päättäjien silmille. Nyt suurennuslasin alla ovat Finnair, Solidium ja omistajaohjausyksikkö. Poliisien niukkenevat voimavarat työllistetään ihan hallituksen kotikutoisilla töppäyksillä.

Johtajien lisäbonukset on salattava vaikka pörssisäädösten varjolla, mutta tuloksen todellisten tekijöiden palkkaleikkaukset ovat julkisia ja johtajien sekä hallituksen peräänkuuluttamaa vastuullisuutta.

Valtioneuvoston korkeiden virkamiesten kymmenien, jopa satojentuhansien,eurojen tulot sivutoimista ovat salaisia joko virkamieslain tai viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan.

Vastuullista on kuitenkin ministeri Hautalan mielestä, että ko. virkamiehille maksetaan useiden kymmenien tuhansien eurojen palkka varsinaisesta virantoimituksesta. Hautala antoi myös siunauksensa ko. virkamiesten erilaisille kytköksille ja totesi niiden olevan ihan laillisia. Kuinkahan on moraalin laita? No, poliisi tutkii nyt sitten laillisuudenkin.

Todella vastuullisesti toimii keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja hänen jakkaraa hamuava kansalainen Paavo Väyrynen. Kaikki edellä mainitut moraalittomat vastuulliset toiminnot aloitettiin jo heidän valtakautena.

Kiviniemi puolusti vielä vaalikeskusteluissa euron tukipaketteja vastuullisuudella. Hän väitti, että Kreikka laina on vain myrkkylasia, joka on juotava. Nyt sama myrkkylasi Kiviniemen sormenjälkineen on työnnetty Jutta Urpilaisen käteen.

Marin oksennusrefleksit näyttävät lähes aidoilta, kun Jutta tarjoilee myrkkylasia hänen huulilleen. Tarkkaavainen katselija huomaa kyllä, että Väyrysen Paavon sormet Marin kitarisoissa saavat sen oksennusrefleksin aikaan.

Kommentit (3)

Kommentit

Matti Putkonen

Kirjoittaja on perussuomalaisen puolueen tiedotuksesta vastaava puoluevirkailija.