Matti Putkonen

Brysselin kymmenykset

Aikanaan ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) vaateesta sana valehtelu kiellettiin eduskuntasalissa. Muunnettu totuus on nyt sitten virallisesti hyväksytty ilmaisu valehtelusta.

Nyt on tullut taas poliittisen eliitin kieleen uusia sanoja. Teoreettinen ja virtuaalinen vastuu ovat aivan vastaavia sanoja, joilla yritetään karmeasta todellisuudesta tehdä pehmeämpi ja hyväksyttävämpi.

Yritin tällä poliittisen eliitin hyväksymällä kielellä hakea lainaa omalta pankinjohtajalta. Esitin, että pankki antaisi minulle reaalilainan ja minä teoreettisen tai jopa kaksinkertaisen virtuaalivakuuden. Ennen kuin huomasinkaan löysin itseni kadulta revitty lainahakemus kourassa. Pankinjohtaja ilmoitti yksiselitteisesti: ”Suksi sinä Putkonen Sudaniin teoreettisten vakuuksiesi kanssa”.

Suomen vastuut Euron tukiprojektissa ovat karanneet käsistä. Suomi on sitoutunut tukemaan väliaikaista rahoitusmekanismia (ERVV) yli 30 miljardilla eurolla. Pysyvää rahoitusmekanismia (EVM) meidän veroeuroilla rahoitetaan 12,6 miljardilla eurolla. Näiden lisäksi, vielä ovat suorat lainat Kreikalle.

Eikä tämäkään riitä, vaan Suomen Pankki on osallistunut Euroopan Keskuspankin EKP:n kautta ylivelkaantuneiden maiden tukemiseen viimeksi saamani tiedon pohjalta lähes 50 miljardilla eurolla Target 2-järjestelmän mukaisesti. Suomen Pankin toimiin ei eduskunnalta kysytä hyväksyntää, vaan päätökset tekevät pankinjohtokunta osana EKP:n ja euromaiden rahapolitiikkaa.

Kaikki nämä takausvastuut joudutaan kirjaamaan enemmin tai myöhemmin Suomen julkisen talouden velkaan. Siis ei ole kysymys teoreettisesta tai virtuaalisesta vastuusta, vaan reaalivastuista.

Reaalisuus kohdataan ensimmäisenä, kun EVM:n pääomittaminen alkaa. Avajaistilaisuuteen ei riitä pääministeri Jyrki Kataiselta ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta pelkät kukat samppanja pulloineen, vaan mukana on oltava riihikuivia viisisatasia 12,6 miljardin euron edestä. Ne kärrätään muuten tyhjään EVM:n kassakaappiin ja ovi suljetaan. Muut EVM:n pääomittamiseen osallistuvat lähettävät osamaksulla myöhemmin osuutensa.

Miksi meidän on maksettava heti koko summa? Kiitos Jutta Urpilaiselle loistavan Kreikka-vakuuden. Nämä EVM:n riihikuivat viisisataset kerätään meiltä peruskansalaisilta lisäveroilla ja maksuilla sekä sosiaaliturvan ja palvelujen leikkauksilla. Ensimmäiset erät on luettavissa hallituksen kehysbudjetissa ja huoltoasemien polttoaineiden hintataulussa.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet