Matti Putkonen

Vaalikuivat vaipat

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson on lahjoittanut kaikki peilinsä romanialaisten leiriin. Virallinen selitys peilittömyyteen on se, että hän haluaa aloittaa uuden, vähemmän itsekeskeisen elämän. Todellisuudessa ministeri Maria aikoo pitää edes yhden vaalilupauksensa, josta uhosi blogissaan:

– Minä en ainakaan pysty katsomaan itseäni peiliin, jos en tee kaikkeani heidän tilanteensa parantamiseksi. Yksikään vanhus ei saa jäädä syöttämättä tai ilman vaipanvaihtoa liian vähäisen henkilökunnan takia.

Vanhustenkodeissa ja hoitolaitoksissa kiertää adressi, jossa vaaditaan vaaleja pidettäväksi puolivuosittain. Silloin ministereillä ja ehdokkailla on aikaa piipahtaa auttamassa ylikuormitettua henkilökuntaa. Onhan nykyinen tilanne todella hävettävä. Vasta puoli vuotta ennen vaaleja huomataan niiden ihmisten olemassaolo, jotka ovat kovalla työllä ja uhrauksilla hyvinvointimme luoneet.

Peilitön peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson tiesi, että vanhuslain henkilömitoitus on katteeton vaalilupaus. Valtion budjettiin ei ole tulossa sellaisia rakenteellisia lupauksia, että rahat todellisuudessa löytyisivät. Euron tukiprojektisitoumukset syövät loputkin rahoitusmahdollisuudet.

Politiikka on aina valintoja. Veroeurojamme syydetään nyt Suomen kansainvälisen maineen nimissä 3,5 miljardia kehitysapuun, maahanmuuttoon ja ilmastopoliittisten lupausten toteuttamiseen.

Kyllä kysytään aikamoista pokkaa ministereiltämme elvistellä näillä maailmanparantamissijoituksillaan EU:n ja YK:n kokoussalien kristallikruunujen alla samppanjalasit kourassa. Ylpeyden aihetta on vasta sitten, kun turvataan ensin kotimaan hyvinvoinnin rakentajien ihmisarvoinen loppuelämä.

Rahoitusvaihtoehdot ovat olemassa. Lopetetaan älyttömien riskisijoitusten rapauttamien pankkien tukeminen, jota eurotukiprojektin nimissä toteutetaan. Puolitetaan kehitysapu, maahanmuutto ja ilmastopoliittiset rahavirrat ja ohjataan ne oman kansan hyvinvointipalvelujen ja työllisyyden hoitoon, kunnes olemme palanneet takaisin tukevasti talouskasvu-uralle.

Mikäli näin meneteltäisiin, niin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonkin voisi tulla komerosta peilaamaan itseään salin puolelle.

Matti PutkonenTyömies

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet