Matti Putkonen

Ikuinen sotakorvausvelvoite

Sinisilmäisiä suomalaisia viedään taas kuin kuoriämpäriä. Itämeren fosforikuormittaja paikallistettiin. Yllätys, yllätys, lähde löytyi Itämeren etelärannalta. Venäläinen Eurochem-lannoiteyhtiö valuttaa fosforia Itämereen yhtä paljon kuin kaikki Suomen vastaavat päästöt ovat yhteensä. Tehtaan omistaja on yksi Venäjän rikkaimmista miehistä.

Muuta vuosi sitten presidentti Tarja Halonen hymyili kuin Naantalin aurinko yhteiskuvassa silloisen Venäjän presidentin Putinin kanssa Itämeren suojelusopimuksen allekirjoittamistilaisuudessa. Greenpeace ja muut ympäristöjärjestöt ilakoivat suuresta läpimurrosta. Nyt on Itämeri pelastettu, kun sitovat sopimukset on aikaansaatu kaikilta Itämeren rantamailta.

Mitä tekee nyt Greenpeace? Valkohaalarinen Greenpeacen armeija ei ole piirittänyt lannoitetehdasta. Ei myöskään ole nähty uutiskuvia valkohaalarisista Greenpeacen jäsenistä Eurochemin pääkonttorin katolla, eikä edes Kremlin muureilla. Ohjaavatko tässäkin oudossa käyttäytymisessä Venäjän maalta virtaavat tukirahat? Niiden alkuperää ei Greenpeace suostu läpivalaisemaan.

Hankoniemen kärjessä on uusi performanssinäytelmä. Greenpeacen valkohaalarinen armeija komentajanaan ministeri Ville Niinistö tuijottaa meren yli uhkaavasti hymyillen. Ministeri Niinistö uskoo, että uhkaavalla hymyllä saadaan Kremli toteuttamaan Itämeren suojelusopimus. Venäläiset hymyilevät takaisin ja kirjoittelevat tilinumeroita, joihin ympäristöministeriö voi aloittaa uudet kuukausittaiset avustusmaksujen tilittämiset Itämeren puhdistamiseksi. Näinhän tässäkin prosessissa lopulta käy. Ei puhettakaan sopimusrikkomuksesta tai sanktioiden esittämisestä Venäjälle – vain uhkaavaa hymyä.

Pietarin jätevesien puhdistuslaitos on maksettu suomalaisten veronmaksajien euroilla sellaisella summalla, että asiantuntijoiden mukaan samalla rahalla olisi voitu rakentaa kolme vastaavaa laitosta. Suomalaiset vaatettavat ja ruokkivat Karjalan lapset. Tähän listaan tullaan lisäämään nyt Eurochemin fosforipäästöjen puhdistusohjelma. Kun sinisilmäiset suomalaiset jatkavat ikuista sotakorvausvelvoitettaan, Putinin kelpaa patsastella ja pullistella rikkaiden G 20-maiden kokouksessa.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet