Mirka Muukkonen

Elinvoimaa luonnosta 

Mirka MuukkonenTurun kaupunginvaltuutettu

Teija Uitto

Vaikka juhannus jo menikin, on helteisin ja herkullisin osa kesää vielä edessä. Vielä riittää luonnossa tuoksua, loistoa ja makua, jonka avulla voi vahvistaa talvella tyhjentyneitä akkuja ja varautua tulevaan. Luonnon suomaan tarjontaan kannattaa suhtautua avoimin, kokeilevin mielin.

Siinä missä isoäitimme ymmärsivät keittää marjat mehuiksi ja hilloiksi, keräävät nykyisen sukupolven edustajat puna- ja mustaherukkansa pakkasen kätköihin. Pakastemarjoista saa nopeasti valmistettua tehojuomia eli smoothieita arjen taas koittaessa.

Mikä onkaan parempaa superfoodia kuin kotoiset marjamme. Mustaherukka päihittää monet tuontituotteet mennen tullen ollen todellinen vitamiinipommi. Smoothien sekaan kun heittää vielä kotimaisia hampunsiemeniä tai pellavansiemenrouhetta, on laadukkaiden öljyjen ja kuitujen saantikin turvattu. Marjat kannattaa luonnollisesti nauttia tuoreelta nyt, kun siihen on mahdollisuus.

Marjojen lisäksi voimaa ja hemmottelua löytyy yrteistä. Vadelman, mansikan ja mustaherukan lehtien lisäksi talteen kannattaa kerätä ja kuivata myös piristävää ja aineenvaihduntaa vilkastuttavaa minttua, vahvistavaa nokkosta sekä rentouttavaa ja rauhoittavaa sitruunamelissaa. Kuivatuista yrteistä voi talven tullen valmistaa makunystyröitä hiveleviä teesekoituksia. Lipstikasta voi valmistaa yrttisuolaa, jolla maustaa talven keitot.

Yrttejä kannattaa rohkeasti käyttää myös ulkoisesti. Itsevalmistetut kylvyt, hierontaöljyt ja ihonhoitotuotteet ovat laadukkaita, ekologisia eikä niiden valmistukseen tarvita eläinkokeita. Jalkojen hoitoon sopii yrttikylpy, jossa kylpyveden sekaan heitetään merisuolaa sekä rosmariinia ja koivunlehtiä virkistämään jalkoja ja poistamaan turvotusta. Tuoreet ruusunlehdet kylpyvedessä tuovat ylellisyyttä jopa alkeelliselle mökkilomalle.  

Saunaan voi ottaa mukaan ihoa hellivää ja pehmentävää kuorintavoidetta, joka on valmistettu raakaruokosokerista, kylmäpuristetusta oliiviöljystä sekä nipusta suosikkiyrttiä. Rasvaisemmalle iholle voi kokeilla merisuolaa. Nämä kuorintavoiteet sopivat erityisesti jaloille ja käsille, mutta myös koko keholle. Avocadosta taas saa hetkessä pyöräytettyä  pehmentävän ja kosteuttavan kasvonaamion.

Saunan jälkeen on iholle ihana levittää manteliöljyä, johon on lisätty piristävää ja kipua lievittävää rosmariinia tai rauhoittavaa laventelia.

Luonto tarjoaa juuri nyt meille parastaan. Kannustan kaikkia kokeilemaan rohkeasti erilaisia keinoja nauttia siitä. Ne, joilla ei ole omaa puutarhaa tai parvekeviljelmää, voivat polkaista makuja, värejä ja tuoksuja tulvivalle kauppatorille hakemaan suosikkinsa laajasta valikoimasta.

Mirka Muukkonen

Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuutettu (vas.)

Mirka Muukkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet