Kataisen uusi avaus

Pääministeri Jyrki Katainen ottaa Kesärannan tenniskentän
käyttöön.

Innokkaana metsästäjänä tunnettu pääministeri Jyrki Katainen (kok) laajentaa harrastustensa piiriä. Uusi aluevaltaus on tennis. Katainen harjoitteli sitä vaimonsa kanssa tuntikaupalla simulaattorin avustuksella pääsiäisenä Vierumäellä, mutta hiihtoonkin jäi aikaa.

Ei ihme, että eduskuntaan saapui pyhien jälkeen selvästi rentoutunut pääministeri. Helpottavaa tunnetta ei ainakaan vähentänyt se, ettei EU:n ole kuukauteen tarvinnut kokoontua hätäkokoukseen. Ensi viikolla Kataisella on aikaa lentää vienninedistämismatkalle Roomaan ja Istanbuliin.

Komissaari Olli Rehn järjesti Kulosaaren kasinolla niin hienot 50-vuotissynttärit, että niistä puhutaan kaupungilla vieläkin. Yli satapäiselle illallisväelle juhlapuhujina esiintyivät komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja piispa Eero Huovinen.

Musiikista vastasivat Pave Maijanen ja Tommi Läntinen. Humua jatkui pikkutunneille. Tunnelmasta pääministeri Kataisen ja Saksan entisen demariulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin lisäksi nauttivat muun muassa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) sekä keskustan entiset pääministerit Mari Kiviniemi, Matti Vanhanen ja Esko Aho.

Rehn juhlistaa merkkivuottaan myös kirjalla ”Myrskyn silmässä” (Otava). Siinä piirretään kuva uudesta aikakaudesta, jota leimaa nykyistä tiiviimpi EU-maiden yhteistyö.

Eduskunnan kuukausia jatkuneet peruskorjaustyöt piirtyvät lähtemättömästi talon väen mieliin. Räjäytystöiden takia lisärakennukseen johtava käytävä on välillä niin täynnä savua, että se muistuttaa enemmän taistelutannerta kuin jokapäiväistä kulkuväylää. Osalle kansanedustajista on osoitettu varatyötiloja, joihin meteliä voi paeta.

Ylitöihin ei kannata jäädä, sillä iltaisin käynnissä ovat oikeat kovapanosammunnat. Tärinän takia tietokonekaan ei kertoman mukaan tahdo pysyä pöydällä.

Omenat eivät puhemies Eero Heinäluoman (sd) perheessä ole tippuneet kauas puusta. Lapin yliopistossa opiskeleva Eveliina on valittu puoluekokousedustajaksi ja ravintola-alalla työskentelevä Risto-Matti on kertoman mukaan lähdössä kunnallisvaaliehdokkaaksi Vantaalla. Isä yrittää uudelleenvalintaa Helsingissä.

Vain lääkäriksi Tampereella lukeva Ida luottaa pelkkään siviilikarriääriin, kun ei ole ainakaan vielä heittäytynyt politiikkaan.

Eduskunta on suosittu työpaikka. Henkilöstöpäällikön reilun parin vuoden mittaista viransijaisuutta haki nelisenkymmentä henkilöä. Autonkuljettajan työ paljastui kuitenkin vielä huomattavasti halutummiksi. Paikka kiinnosti peräti yli neljääsataa yrittäjää.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!