Mustien autojen matkassa

Oksalasta kansliapäällikkö?

Palaako Ilkka Oksala valtion hommiin?

Joke

Sdp menettää sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön paikan kokoomukselle, kun Kari Välimäki siirtyy Merimieskassan johtajaksi. Kysymys on vain siitä, saako paikan jo edellisellä kerralla ehdolla ollut sosiaali- ja terveyspalveluosaston päällikkö, lääketieteen tohtori Päivi Sillanaukee vai Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksala. Oikeustieteen kandidaatti Oksala on työskennellyt muun muassa eduskuntaryhmän pääsihteerinä ja sosiaaliministeri Paula Risikon valtiosihteerinä.

Sdp:ssä pidetään peukkuja Sillanaukeelle, sillä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson pääsisi nimittämään hänen tilalleen oman ehdokkaansa. Jos taas Oksala saa tuolin, demarit joutuvat nuolemaan näppejään.

Vaikka palkka laskisi, kansliapäällikkyys olisi Oksalalle ponnahduslauta arvostetulle eduskunnan pääsihteerin paikalle Seppo Tiitisen (kesk) jälkeen. Tiitinen, 64, alkaa olla pakollisessa eläkeiässä kuluvan vaalikauden lopussa.

Perussuomalaisten perään haikailevilla ”karvapersedemareilla” puoluekokous ei mennyt putkeen. Entistä luottamusmiestä, kansanedustaja Jukka Kärnää ei valittu varajohtajaksi. Varajohtajan paikan saanut kansanedustaja Antti Lindtman ja tuore puoluesihteeri Reijo Paananen eivät heille riitä, vaikka ovatkin SAK-taustaisia.

Puolueessa palataan kuitenkin vanhoihin aikoihin. Paananen suunnistaa kentälle päinvastoin kuin virtuaalimaailmaa puoluetoimistosta käsin rakennellut Mikael Jungner.

Työssä ei ole enää samaa gloriaa kuin Erkki Liikasen (sd) ja Seppo Kääriäisen (kesk) aikoihin. Viikonloppuisät rakensivat jopa kotihoitotukijärjestelmän 1984, kun pääministeri Kalevi Sorsan (sd) ja ulkoministeri Paavo Väyrysen (kesk) välit olivat poikki eikä sosiaaliministereiden Vappu Taipaleen (sd) ja Eeva Kuuskosken (kesk) suhteissa ollut hurraamista.

Vaikka valtaa on siirtynyt puoluetoimistoista eduskuntaryhmiin, tilanne on kohentunut Maarit Feldt-Rannan muutaman vuoden takaisista puoluesihteeriajoista. Paanaselle on alusta alkaen luvattu istumapaikka eduskuntaryhmästä.

Äskettäisen saksankielisten maiden jalkapalloturnauksen joukkosidontapaikalla oli ajoittain jopa ruuhkaa. Tämän palstan pitäjän käsiinsä saaman raportin mukaan ryhmänjohtaja Kimmo Tiilikaiselta (kesk) revähti jalka, ryhmän pääsihteeri Jari Partanen (kesk) joutui silmäleikkaukseen, Kari Uotilalta (vas) murtui kylkiluu, maatalousministeri Jari Koskinen (kok) loukkasi molemmat jalkansa ja Kimmo Kivelältä (ps) aukesi polvi.

Eduskunnassa kansanedustajat ovat saaneet taas tukkapöllyä kansalaisilta tulvivan palautteen myötä. Lahjomaton tv-kuva paljasti, että osa kansanedustajista ei keskity kyselytuntiin, vaan erilaisten mobiililaitteiden räpläämiseen.

Puhemiesneuvoston mielestä noita laitteita ei pitäisi käyttää etenkään kyselytuntien ja äänestysten aikana. Pyyhkeitä tuli myös siitä, että edustajatovereiden sinuttelu täysistunnossa ei kuulu perustuslaissa säänneltyyn vakaaseen ja arvokkaaseen esiintymiseen.

Kari Valtonen[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet